BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassuló, de gyors növekedés

A GKI Gazdaságkutató Rt. az év végére csökkenő inflációval, a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg növekvő deficitével és lassabb növekedéssel számol. 2000 egészére 5,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a kutatóintézet.

Novemberben az infláció valószínűleg elérte csúcspontját --áll a GKI Gazdaságkutató Rt. (GKI) az ABN-Amro Bank együttműködésével készített jelentésében. A prognózis szerint az infláció ugyan csökkenni fog, de a tizenkét havi árindex 10 százalék felett marad. Ez tulajdonképpen egybevág a többi elemző előrejelzésével, a legoptimistábbak is 9,9 százalékosra várják a drágulást.
A gazdasági növekedési ciklus csúcspontja Magyarországon az első negyedévben volt, azóta egyre kisebb ütemben, de továbbra is dinamikusan növekszik a gazdaság -- állapítja meg a GKI. Az év egészére 5,5 százalékos növekedést vár a kutatóintézet.
Nem ilyen derűlátók a kutatók a külső egyensúllyal kapcsolatban. Véleményük szerint az utóbbi időben erősen romló külkereskedelmi mérleg kisebb, a profitrepatriálás jelentős részét még maga előtt tudó folyó fizetési mérleg nagyobb mértékű romlására lehet számítani.
A prognózis szerint a tavalyinál kedvezőbb költségvetési egyenleg várható, a kiadások decemberi emelkedése ellenére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.