Magyar gazdaság

Megalakult a Drnovsek-kormány

A hét héttel a Janez Drnovsek által vezetett liberális demokraták győzelmét eredményező választások után összeállt új szlovén kormány elődjéhez képest stabilabb parlamenti támogatottságot tudhat maga mögött, a ljubljanai törvényhozás 90 képviselője közül 66-an szavaztak bizalmat az amúgy 58 mandátummal rendelkező négypárti koalíciónak.

A balközép erők együttműködési megállapodása lehetőséget ad az 1992 óta Szlovénia miniszterelnöki posztját immár negyedik alkalommal betöltő Janez Drnovseknek arra, hogy még hivatali idejének első felében döntést hozzon: jelölteti-e majd magát államfőnek Milan Kucan elnök megbízatásának lejártakor. A 14 tárca közül a legfontosabb 8 a kormány legnagyobb erejét jelentő Liberális Demokrata Pártnak (LDS) jutott, 3-3 minisztert delegálhat a Szlovén Néppárt és a Szociáldemokraták Egyesített Listája, az egykori kommunista párt utódszervezete -- adja hírül a Reuters.
Anton Rop, az LDS által jelölt pénzügyminiszter az euroatlanti integrációs felkészülés és a mindeddig akadozó privatizáció gyorsítását jelölte meg legfőbb célkitűzéseként. Az előző ciklusban a szociális, a munka- és a családügyi tárcát felügyelő Rop 10 pontból álló ambiciózus programja a stabilitás megőrzését és a modernizáció erősítését vetíti előre, melynek keretében átfogó változtatásokat tervez az adórendszer és az államháztartás területén, illetve korlátozni szeretné a bérkiáramlás utóbbi években megugrott dinamikáját -- jelenti az STA szlovén hírügynökség.

A hét héttel a Janez Drnovsek által vezetett liberális demokraták győzelmét eredményező választások után összeállt új szlovén kormány elődjéhez képest stabilabb parlamenti támogatottságot tudhat maga mögött, a ljubljanai törvényhozás 90 képviselője közül 66-an szavaztak bizalmat az amúgy 58 mandátummal rendelkező négypárti koalíciónak. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek