BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyibe kerül egy noteszgép

Irreálisan drágának tartják szakértők a 700 udvari notebook- (noteszgép-) beszerzési pályázat nyertesének árát, és furcsállják, hogy csak egy ajánlat érkezett. A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) szerint csupán az eljárási eredmények közzétételekori anomáliákból eredő félreértésről van szó.

Meglehetősen borsos áron szerez be az MKGI 700 noteszgépet alkatrészekkel és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal -- állítják szekemberek. Számításaik szerint -- a nyílt központosított közbeszerzési eljárás eredményéről a Közbeszerzési Értesítőben közzétett adatok alapján -- gépenként közel 5,8 millió forint átlagár adódik. Ezt pedig sokallják, és úgy vélik, hogy a pályázat szerinti legrosszabb konfiguráció alapáráért is teljes csúcskategóriájú gép vehető mindennel együtt.
Az MKGI főosztályvezetője, Orosz Endre szerint azonban félreértésről van szó. Ez a pályázati eredmények közzététele körüli anomáliákból adódik, de az udvari beszerzésbe tartozó intézmények a noteszgépkínálatról készített kiadványból, illetve annak internetes változatából meggyőződhetnek a gépek, alkatrészek, illetve szolgáltatások egységáráról.
A Közbeszerzési Értesítőben azonban a részteljesítésenkénti összárat tették közzé. Mivel azonban részteljesítésenként egy-egy gépcsaládról van szó -- ami az első részteljesítésnél három, a másik kettőnél két-két gépet jelent --, ajánlati árként a notebookkonfigurációnál és a tartozékoknál is az azokban szereplő egységek összegét adták meg. Így például az első részteljesítés (oktatási, kutatási kategória) noteszgép-konfigurációjára vonatkozó 2,577 millió forintot meghaladó összes ajánlati ár három különböző tudású gép együttes ára. Ezekből a nyertes az igényektől függően szállítja a pályázat szerinti összesen 250 darabot, amelyben a három különböző típus részesedése a megrendelőktől függ.
A szakértők azonban értelemszerűen a részteljesítésenként megadott árakból indultak ki. Az ott szereplő értékeket -- notebook és tartozékai ára -- adták össze. A gépenkénti átlagárat pedig a három részteljesítés darabszámának (250, 250 és 200) figyelembevételével számolták ki. Minden bizonnyal szerencsésebb és így egyértelműbb lett volna tól--ig árakat megadni.
Orosz Endre elmondta, hogy a pályázati anyagot 11-en vették meg, de csupán egyetlen ajánlat érkezett, a Technotrade Informatika Rt. és az Albacomp Számítástechnikai Rt. közös ajánlata. Ezt megfelelőnek találták, így a pályázat eredményes. A keretszerződés szerint az összesen 700 noteszgépet, alkatrészekkel és szolgáltatásokkal 2001. december 31-ig lehet leszállítani. Összértéküket csak utólag lehet megmondani, hiszen az igények függvényében oszlik meg a vásárlás egy-egy gépcsaládon belül. A szakértői számítások szerinti mintegy négymilliárd forinttól azonban jóval elmarad, hiszen az mintegy ötezer konfigurációt jelentene -- mondta a főosztályvezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.