A PDSR a parlamenti helyek 37 százalékával lett a törvényhozás legnagyobb frakciója a novemberi választásokat követően, s a kormányba más párt nem küld politikusokat -- emlékeztet a Reuters. A tegnapi megállapodások révén ennek dacára elemzők szerint szinte bizonyosnak tekinthető, hogy Nastase kabinetje bizalmat kap a héten esedékes szavazáson.
Az RMDSZ-szel kötött egyéves parlamenti együttműködési megállapodás szerint a PDSR minden fontos bel- és külpolitikai kérdésben konzultál a magyar közösség érdekvédelmi szervezetével. A hétoldalas okmány fő célkitűzésként jelöli meg a gazdaságfejlesztést, az ország európai és euroatlanti integrációjának meggyorsítását szolgáló reformfolyamatot, a közigazgatás decentralizálásának folytatását, az államosított vagyonok visszaadásának befejezését, a nemzeti kisebbségek védelmét, a kisebbségek által is lakott területek regionális fejlesztésének méltányos költségvetési támogatását, és a két párt parlamenti együttműködését -- számol be az MTI.
A négypárti nyilatkozat (amelyet a PDSR, az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt írt alá) egyebek közt szükségesnek nevezi az alkotmánymódosítást, az ország fő külpolitikai törekvései folyamatosságának biztosítását, az euroatlanti integráció felgyorsítását, a gazdasági reform folytatását és a demokratikus politikai erők közötti konzultációt az ország fő bel- és külpolitikai kérdéseiben. Külön kiemeli "a szélsőségesség elszigetelésének" szükségességét.