Ebben az évben már nem írja alá a SAPARD-program éves és többéves pénzügyi megállapodásait az Európai Unió és Magyarország -- tudta meg a Világgazdaság. Pedig ez feltétele volt annak, hogy hazánk ne veszítse el az idei, tízmilliárd forintos keretet. Az EU azt ígérte, hogy a pénz nem vész el, bár ezt még írásban nem erősítette meg. Brüsszelben már elkészült a szerződések szövege, ám a magyar fél újabb észrevételeket tett, amire az unió még nem válaszolt. Eddig egyébként a csatlakozásra váró országok közül csupán Bulgáriával szentesítették a pénzügyi megállapodásokat.
Az Európai Unió tehát valószínűleg újból enged. Eredetileg ugyanis a tagjelölteknek az év végéig négy feltételnek kellett volna eleget tenniük ahhoz, hogy megkaphassák a SAPARD előcsatlakozási alapból megítélt segélyt. (Az EU fogadja el a SAPARD-tervet, írják alá az éves, valamint a többéves pénzügyi megállapodást, és fejeződjön be az intézményrendszer akkreditációja.)
Brüsszelben még az ősszel úgy döntöttek -- látva, hogy az országok nem készülnek el év végéig --, hogy a segélyt fogadó intézményrendszer akkreditációja csak a folyósításnak a feltétele. Amennyiben a pénzügyi megállapodásokat aláírják december 31-ig, akkor a pénz nem vész el. Most újabb engedményt tett az EU: nem baj, ha nem írják alá a szerződéseket, az ez évi keret akkor is felhasználható még két évig, ha csak jövőre kötik le. 2001-ben pedig már a SAPARD-segély második évi kerete is jár Magyarországnak. Jövőre tehát a társfinanszírozással együtt 28 milliárd forintra kell kötelezettséget vállalnia az országnak.
Magyarország a legoptimistább becslések szerint is legalább félévnyire van attól, hogy az intézményrendszer még el sem kezdődött akkreditációja befejeződhessen, és lehívhassa a támogatást. Az EU ugyanis -- mint arról beszámoltunk -- felkészületlennek tartja a magyar SAPARD Hivatalt.