Jövőre már óvatos becslések szerint is legalább 64 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le az interneten keresztül Európa-szerte. Az on-line eladások rohamos terjedésével párhuzamosan növekszik az áfacsalások költségvetést károsító hatása is, hiszen az internetes cégek és vásárlóik egyaránt sokkal könnyebben kibújnak az adóhatóság ellenőrzése alól, mint "hagyományos" társaik. Ha például valaki egy szoftvert vagy egy videót tölt le egy virtuális áruházból, akkor fizikai értelemben sem az áru, sem az eladó, sem a vevő nem jelenik meg a hatóságok számára.
A németországi áfabevétel-kiesés mértékét jelentősen enyhítheti a kiépítés alatt álló új rendszer, a berlini kincstár reményei szerint. Bár teljes körű ellenőrzésről nem lehet szó, a Handelsblatt információi szerint az automatikus szűrés "csaknem az összes" németországi bejegyzésű internetes kereskedő minden egyes ügyletére kiterjed majd. A rendszer beindításának tervezett időpontja és egyéb paraméterei egyelőre nem ismertek.
Egy közelmúltbeli törvénymódosításnak köszönhetően a német adóellenőrök 2002-től a cégek számítógépes adatbázisaiba is betekintést nyernek. Erre a változtatásra általában csak mint a fiskus munkáját megkönnyítő lehetőségre tekintettek Németországban, noha a jogosítvány egyúttal arra is alkalmat teremt, hogy az on-line cégek teljes forgalmáról, ezen keresztül pedig eredménykimutatásának megalapozottságáról is képet kapjanak az adóhivatal munkatársai -- ily módon csökkentve a nyereségadóhoz kapcsolódó csalások kockázatát.