Októberben az építőipari termelés volumene 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az idén ez a második legnagyobb volumenindex, ami az év eleje óta számított átlagos növekedést is egy százalékponttal, 6,7 százalékra növelte. A szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított adatok -- az egyébként gyengébb -- szeptemberhez képest is jelentős, 7,7 százalékos bővülést mutatnak.
A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a mostani erősödés a nagy építőipari vállalatok teljesítményének köszönhető. Elsősorban az utak, vasutak és kereskedelmi épületek építése volt kimagasló.
Az elemzők az építőipari konjunktúra folytatódását várják. Ezt támasztja alá a növekvő rendelésállomány is. Július óta az erre vonatkozó adat minden hónapban 20-30 százalékkal haladja meg az előző év azonos hónapjában regisztráltat. Az új szerződések is növekedésnek indultak. Szeptemberben még csupán ugyanakkora értékben kötöttek szerződést, mint tavaly, a tizedik hónapban viszont éves alapon 14,3 százalékos volt a növekedés.
Az év elejétől számítva a legdinamikusabban az észak -magyarországi és az alföldi régióban bővült az építőipari termelés. Októberben ehhez képest kisebb változásokat mért a KSH. Bár továbbra is Észak-Magyarországon a leggyorsabb a növekedés, az eddig mérsékeltebb teljesítményt nyújtó dunántúli régiók is lendületbe jöttek. A Nyugat-Dunántúlon 20 százalék feletti volt a bővülés üteme, de gyorsan növekszik Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon is.