BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

O'Neill lehet a pénzügyminiszter

Nagy valószínűséggel az Alcoa alumíniumipari tröszt elnöke, Paul O''Neill lesz az Egyesült Államok új pénzügyminisztere. Ő egyike volt azon gondosan kiválasztott személyeknek, akikkel George W. Bush leendő elnök washingtoni villámlátogatása alkalmával négyszemközti megbeszélést folytatott. Kongresszusi vezetőkkel találkozva a megválasztott elnök -- akit hétfőn az elektorok hivatalosan is elnökké választottak -- a kormányzás kétpártiságát kívánta demonstrálni.

O''Neill személye akkor merült fel, amikor Bush azt kérte tanácsadóitól, hogy ne csak Wall Street-i embereket vegyenek föl a lehetséges pénzügyminiszter-jelöltek listájára. Az Alcoa-vezér mellett szól, hogy Alan Greenspan Fed-elnök barátjának tartják. Igaz, hozzá hasonlóan nem lelkesedik Bush egyszeri 1300 milliárd dolláros adócsökkentési tervéhez, amelynek végrehajtására irányuló szándékát a leendő elnök a napokban újólag megerősítette. Bush éppen arra hivatkozott, amit mások akadálynak látnak: a gazdasági növekedés ütemének lassulására. Szerinte a kedvezőtlen fejlemények veszélye indokolja, hogy az adócsökkentéssel elébe vágjanak.
Bush mindössze másfél napot időzött Washingtonban. A Fehér Házban 90 percet töltött: Bill Clinton távozó elnökkel és választási ellenfelével, Al Gore-ral külön-külön folytatott megbeszélést; mindkét találkozó szívélyes légkörben zajlott -- tűnik ki a CNN beszámolójából. Clinton már korábban úgy vélekedett, hogy a kongresszusi demokraták nem tagadják meg Bushtól a "mézesheteket", vagyis elnöksége első száz napjában mindenképpen tartózkodnak a kellemetlenkedésektől.
Talán később is -- legalábbis ezt a benyomást keltették a nyilatkozatok, amelyek Bushnak a leköszönő kongresszus republikánus és demokrata vezetőivel folytatott tanácskozása után hangzottak el. Ő maga is együttműködésre tett ígéretet, míg Trent Lott, a szenátusi republikánus többség vezetője "új kezdetet, új légkört, új stílust" helyezett kilátásba, Tom Daschle demokrata szenátor pedig arról szólt, hogy "kétpárti munka előtt állunk".
A tervek szerint meg kellett történnie Bush első külföldi kapcsolatfelvételének is. Tegnap este a washingtoni francia nagykövetség rezidenciájára volt hivatalos, ott lapzártánk után Jacques Chirac francia elnökkel kellett találkoznia, aki az EU--amerikai csúcsértekezlet alkalmából tartózkodik Washingtonban.
A Bushnak "feltálalt" hazai személyiségek között volt Dan Coats volt szenátor, akit a védelmi miniszteri tisztség favoritjának tekintenek, továbbá Christine Todd Whitman, New Jersey kormányzója és Ann Veneman volt kaliforniai agrárminiszter. Mindketten számíthatnak a Bush-adminisztrációban valamilyen főtisztségre, miután a leendő elnök súlyt helyez arra, hogy kormányában nők és mérsékeltek is szerepet kapjanak. Bush ma készül arra, hogy újabb kinevezéseket jelentsen be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.