A tizenötök igazságügy-miniszterei áldásukat adták a fogyasztók és a cégek közötti jogviták rendezésének módjáról szóló jogszabály módosítására. Az EU-n kívül bejegyzett, interneten keresztül árukat vagy szolgáltatásokat kínáló cégek könnyebb perelhetőségét ugyanakkor egyes szakértők elítélik, mivel úgy vélik, hogy az visszafogja az elektronikus kereskedelem európai elterjedését.
Az Európai Fogyasztók Egyesülete (ECO) szintén elégedetlen a szakminiszterek által kötött megállapodással, de egészen más okból: a rendelkezés szerintük nem kellően specifikus, nem biztosít ugyanolyan védelmet az on-line vásárlóknak, mint amit azok a hagyományos bolti kereskedelemben élveznek. Az új uniós direktíva ugyanis nem terjeszti ki automatikusan a nemzeti törvények hatályát -- idézi aggályukat a The Wall Street Journal Europe.
Egy német fogyasztó például nem perelhet be egy a világhálón "egyet fizet -- kettőt kap" típusú -- Németországban betiltott -- reklámokkal csábító céget. A német bíróságok ebben az esetben csak akkor foglalkozhatnak az üggyel, ha ténylegesen megkötnek egy ilyen üzletet.