A szebb időket látott látott francia mozihálózat bevételeinek legnagyobb, legalább 55 százalékos hányadát még mindig az amerikai filmek adják. A jövedelmeiket azonban az utóbbi időben kezdte megcsapolni az újonnan bemutatott filmek DVD-n (Digital Versatile Disk) való forgalomba hozatala. A nagy kapacitású és teljes filmek tárolására alkalmas, műsoros optikai lemezekből az idén 13 milliót adtak el Franciaországban -- írja a Reuters. Az európai mércével mérve még mindig moziőrültnek tekintett franciák az előrejelzések szerint 2001-ben az élre kerülnek Európában az eladott DVD-lemezek és -lejátszók tekintetében.
Az országban tavaly 155 millió mozijegyet váltottak. A tíz legnagyobb bevételt hozó film közül hat volt amerikai, kettő brit, kettő pedig francia. Az egyik filmszínházi szakmai magazin, a Film Francais szerint az egyik legnépszerűbb produkció, a Jeanne d''Arc másolatait legutóbb 134 ezer DVD-n, illetve 325 ezer VHS-kazettán hozták forgalomba. Ebből a DVD-példányok 60 százaléka egy héten belül elkelt, szemben a videokazettákkal, amelyeknek csak a 10 százaléka fogyott el az adott időben. A szaklap előrejelzése szerint a videomagnók gyorsan eltűnnek a forgalomból, amint -- valamikor a jövő év vége felé -- megjelennek az írható DVD-k.
A bemutató utáni hat hónapos eladási korlátozást tartalmazó miniszteri rendelet nem tartalmaz utalást arra, hogy a tilalom -- az amerikai produkciók mellett -- érinti-e a francia filmeket is. A kérdéssel kapcsolatban a Párizsban megjelenő Libération olyan véleményt tett közzé, hogy a francia filmek nagy részét nem is lenne gazdaságos DVD-re tenni. A lap emellett felhívja a figyelmet, hogy a párizsi kormány rendeletét játszva meg lehet kerülni, mert az interneten könnyen lehet rendelni műsoros lemezeket azt követően, hogy az USA-ban forgalomba hozták őket.