Jelenleg a fővárosban több parkolási rendszer működik, ami megnehezíti az autósok dolgát, hiszen nem tudják nyomon követni, hogy hol milyen szabályok, illetve engedélyek szerint várakozhatnak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy vidéken szintén más szabályok szerint lehet parkolni -- hangsúlyozta Gothárd Gábor, a VIII. kerületi önkormányzat alpolgármestere, a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának soros elnöke minapi sajtótájékoztatóján.
Ezt az állapotot kívánják megszüntetni az egységes parkolási rendszer bevezetésével. Az új szisztéma szerint már jövőre ugyanazzal a kártyával parkolhatunk a fővárosban és a vidéki városokban, függetlenül attól, hogy melyik társulás óráját használjuk -- közölte Juharos Róbert fővárosi képviselő. Azt viszont a társaságoknak kell majd megoldani, hogy egymás között hogyan számolnak el.
Juharos hozzátette: az egységes parkolási rendszer bevezetése már régóta céljuk, ám csak most sikerült megállapodni a Siemensszel, hogy a csipkártya-specifikációt ingyen a társaság rendelkezésére bocsássa, amit átadnak a fővárosi önkormányzatnak. Így viszont nem szükséges a fővárosnak közbeszerzési eljárást indítani.
Kezdeményezni fogják az országosan egységes parkolási rendszer jogszabályi hátterének megteremtését, közölte Juharos. Továbbá azt is szabályozni kellene, hogy a parkolási díjakból befolyó összegeket mire fordítsák.