Magyar gazdaság

Politikai harcok a cseh televízióban

A cseh közszolgálati televízió nemrég kinevezett vezérigazgatója büntetőfeljelentést tett az intézmény húsz elbocsátott dolgozója ellen, akik nem ismerik el az új vezetőt, és nem hajlandók elhagyni a televízió épületét sem. A jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) irányába hajló elfogultsággal vádolt Jiri Hodac kinevezése heves indulatokat kavart, a kulturális miniszter és a sajtó nagyobbik része egyaránt a lemondását szorgalmazza.

A kedden elbocsátott munkatársak bevették magukat az egyik szerkesztőségi szobába, és továbbra is készítik saját hírműsorukat. Egyes kábel- és műholdas csatornákon még ezeket az adásokat sugározzák, bár a vezetés többnyire megakadályozza azok éterbe kerülését. Személyzet és felszerelés híján azonban nem tudják a kieső programokat minden alkalommal saját hírműsorokkal helyettesíteni.
Az ellenálló hírszerkesztőket kollégáik egy része, néhány szakszervezet, valamint a menedzsment többsége is támogatja. Kedden mintegy kétezer ember tüntetett a televízió székháza előtt, akik a cseh sajtó többségével együtt a rendszerváltás során kiharcolt elfogulatlan tájékoztatást féltik.
A tiltakozók egy része is elismeri ugyanakkor, hogy a renitens újságírók megsértették a törvényt. A kommentátorok egy része arra is utal, hogy Hodacot egy demokratikusan választott testület, a parlament alsóháza által felállított Cseh Televízió Tanács jelölte vezérigazgatóvá. A testületet a kormányzó szociáldemokraták és az ODS képviselői dominálják -- a kinevezéssel szembehelyezkedők szerint Hodac már korábban, hírigazgatóként is engedett a két párt politikai nyomásának. Már Pavel Dostal kulturális miniszter is csatlakozott azok táborához, akik szerint az új tévéelnöknek vissza kellene vonulnia. A képviselők egy csoportja pedig parlamenti vitát kezdeményezett a kérdésről.

A cseh közszolgálati televízió nemrég kinevezett vezérigazgatója büntetőfeljelentést tett az intézmény húsz elbocsátott dolgozója ellen, akik nem ismerik el az új vezetőt, és nem hajlandók elhagyni a televízió épületét sem. A jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) irányába hajló elfogultsággal vádolt Jiri Hodac kinevezése heves indulatokat kavart, a kulturális miniszter és a sajtó nagyobbik része egyaránt a lemondását szorgalmazza. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek