Magyar gazdaság

Reuters: Lassabb lesz a növekedés jövőre

A Reuters szokásos havi felmérése arról árulkodik, hogy az utóbbi hetek kellemetlen meglepetést okozó reálgazdasági adatait az elemzők beépítették ez évi és 2001-es prognózisaikba. Bár a szakemberek továbbra is erős gazdasági növekedést jósolnak, a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések már kisebbek. Ezt elsősorban a nyugati konjunktúra fékeződésével indokolják.
Az inflációval kapcsolatban mérsékelt optimizmus figyelhető meg. Bár decemberre -- a magas novemberi árindexnek köszönhetően -- még romlottak a várakozások, 2001-re mérsékelt csökkenést feltételeznek az árszínvonal-emelkedés ütemében. A Reuters kiemeli, hogy az idén Európában ritkaságszámba megy az inflációcsökkenés. Márpedig a 9,8 százalékra várt éves átlagos árindex 0,2 százalékos javulást jelentene.
Az árszínvonallal kapcsolatos bizonytalanságokat azonban növelik a fiskális és monetáris politika vezető pozícióiban bekövetkező személycserék -- vélik az elemzők. A kamatvárakozások széles skálán mozognak, ami arra utal, hogy az árfolyamrendszer módosításának lehetőségét nem veti el minden elemző. Egy esetleges sávszélesítés után a jegybanknak lehetősége nyílna arra, hogy aktív kamatpolitikát folytasson. Mindenesetre a jövő év közepétől már sokan várják a jelenlegi árfolyamrendszerből való kilépést.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek