A svéd EU-elnökség célja az lesz, hogy megteremtse a politikai áttörés lehetőségét a csatlakozási tárgyalásokon -- jelentette ki Persson a stockholmi parlament előtt tartott csütörtöki beszédében. Ennek jegyében igyekeznek minél több tárgyalási fejezetet lezárni a tagjelöltekkel, és kiemelt figyelmet szentelnek annak is, hogy növeljék a bővítés támogatottságát. A tagjelölteknek továbbra is folytatni kell a szükséges reformokat -- hangoztatta a politikus.
A bővítés szerinte 2003-ban esedékes megkezdésével kapcsolatban parlamenti beszéde után a Reuters televíziónak kijelentette: egyelőre nem tudja, mekkora országcsoport csatlakozhat első körben az unióhoz. A nizzai csúcsértekezlet egyik legfontosabb döntése Persson szerint az, hogy a következő, 2004-es kormányközi konferencia nem állhat a bővítés útjába. A tagjelölt országoknak teljes körű részvételt kell biztosítani ezeken a megbeszéléseken -- tette hozzá.
A foglalkoztatási politika terén Stockholm az idén márciusban Lisszabonban tartott csúcsértekezleten megfogalmazott célokat -- a fenntartható gazdasági növekedést és az állások számának a teljes foglalkoztatáshoz vezető növelését -- kívánja követni. A demográfiai folyamatok szükségessé teszik a tagországok nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszereinek felülvizsgálatát; a március 23--24-i stockholmi csúcsértekezletnek többek között éppen a nyugdíjrendszerek finanszírozására kell majd modelleket találnia.
A költségvetési politikában Svédország az államadósságok lefaragásának és a növekedési és stabilitási paktum célkitűzései melletti kitartásnak tulajdonít kiemelt jelentőséget. Javítani szeretnék a beruházási feltételeket és ezen keresztül a tizenötök gazdasági versenyképességét, modernizálni a versenyszabályokat és felgyorsítani a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében zajló liberalizációs folyamatot. Stockholm mihamarabb elő kívánja terjeszteni a megtakarítások adóztatására vonatkozó uniós direktíva tervezetét.
A svéd elnökség prioritásai között szereplő "harmadik e" (az angol enlargement, employment és environment szavak kezdőbetűi alapján) a környezetvédelem. A skandináv ország ezen a téren is ambiciózus célokat tűzött ki: a féléves elnökséget záró göteborgi csúcsnak el kell fogadnia az uniós politikák környezeti fenntarthatóságát biztosító stratégiát, a termékek teljes életciklusára ki kell terjeszteni az újrafelhasználás elvét, továbbá ki kell dolgozni a genetikailag módosított szervezetek nyomonkövethetőségét és jelzését biztosító rendszert.