A néppárti és a szabadságpárti frakciók végül mégis egyhangúlag a költségvetés elfogadása mellett szavaztak, igaz, a kormánypárti padsorokban a Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter által beterjesztett javaslathoz fűződő kifogások nagy részét csak a módosító indítványok elfogadása árán tudta leszerelni a Schüssel-kormány. Elsősorban a koalíciós pártok által mandátumhoz juttatott szakszervezeti delegáltak tiltakoztak a munkanélküli-segélyre vonatkozó szabályozás szigorítása és a családi kedvezmények megnyirbálása ellen, melyek végül nem is kerültek be a törvénybe -- írja a Die Presse.
A munkavállalói érdekképviseletek nem hagytak kétséget afelől, hogy jövőre elképzelhetetlennek tartják újabb megszorítások bevezetését, s a következő időszakban a mostani elvonások kompenzációját várják a kormányzattól. Az ellenzéki szociáldemokraták és zöldek szintén a javaslat szociális érzéketlenségével indokolták nemleges szavazatukat. A végszavazás idején ellenzéki színezetű szakszervezetek élőláncot szerveztek a bécsi parlament köré, a tiltakozások miatt a rendőrség egy időre kénytelen volt lezárni az épület közelében fekvő utcákat.
Grasser a megszorító intézkedésekre vonatkozó kritikát azzal utasította el, hogy a mostani lépések nélkül nem lenne teljesíthető a kiegyensúlyozott költségvetés 2002-re tervezett elérése. Hogy ez ténylegesen sikerül-e az osztrák kormánynak, az hamarosan kiderül, hiszen a fekete-kék koalíció tervei szerint a 2002-es évre vonatkozó büdzséjavaslatot már jövő márciusban benyújtják a bécsi parlamentnek, így az még az év első felében túljuhat a törvényhozási jóváhagyáson. A költségvetési terv a kiegyensúlyozottság és az időzítés mellett más újdonsággal is szolgál majd: tavasszal ugyanis már csak euróban számolgathatnak majd a honatyák Ausztriában -- tudósít a Der Standard.