Tizennégy igen és tizenkét nem szavazat mellett támogatta Varga Mihály pénzügyminiszteri kinevezését tegnap az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A jelenleg politikai államtitkár Varga az új évezred első napján, 2001. január 1-jén foglalhatja el a miniszteri bársonyszéket. A tárca következő vezetője maga mellé politikai államtitkárként Tállai Andrást szeretné -- nyilvánította ki többször. Erre hivatalosan azonban csak saját beiktatása, január 1-je után lesz lehetősége.
Miniszteri programjával kapcsolatban elmondta, hogy fontosnak tartja a költségvetés számviteli rendszerének mielőbbi, uniós normák szerinti átalakítását. Ez a jelenlegi GFS-es szerkezeti államháztartási mérlegek helyett az ESA95 típusú számvitel bevezetését is jelenti.
Érdekesség, hogy a miniszterjelölthöz leendő államtitkára is kérdést intézett. Bizottsági tagként Tállai azt szerette volna megtudni, hogy minisztere helyesnak tartja-e, hogy az autópálya-finanszírozást hosszú távon a PM koordinálja. "Erre majd személyesen válaszolok" -- reagált Varga leendő munkatársának. (A miniszteri programról bővebb írásunkat lásd VG, december 14.)