Az előzetes egyeztetések alapján mintegy 2,5 milliárd forintra számíthat a főváros 140, részvénytársasággá alakult cég belterületi földjeinek ellenértékeként -- derül ki a Főpolgármesteri Hivatal vállalkozási és vagyonkezelési ügyosztályának összesítéséből. Bár az elmúlt évtized legnagyobb politikai botrányává vált Tocsik-ügy után, 1997-től felgyorsult az önkormányzatok járandóságának kifizetése, Budapesten még mindig több száz vitás ügy van. A főváros sok cégről nem rendelkezik megfelelő információkkal, s nemegyszer évekbe telik a szükséges adatok beszerzése. Az önkormányzat ez év novemberében kezdett újabb egyeztetést az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársasággal (ÁPV Rt.) az említett 140 cégről. A megbeszélések várhatóan jövő januárban fejeződnek be, s akkor derül ki, pontosan mennyi pénzt kap a város.
Az állami vagyonkezelő mostanáig összességében több mint 29 milliárd forintot utalt át készpénzben Budapestnek. A főváros emellett a már tőzsdére vitt cégek -- a Matáv, a Rába, a BÁV és a TVK -- részvényeihez is hozzájutott. Az önkormányzatnak tulajdonrésze van mintegy 40 nem tőzsdei cégben is. A papírok névértéke megközelítőleg 2 milliárd forint, valójában azonban ennél kevesebbet érnek. Sok ügyben azonban 1997 után is különbözött az ÁPV Rt. és a főváros álláspontja, s ezeket az önkormányzat perre vitte.
Budapestet az 1000. Ügyvédi Iroda képviselte, s közreműködésével a város mintegy 17 milliárd forintnyi vagyonhoz jutott hozzá. Az ügyvédi iroda ez év áprilisában jelezte, hogy fel kívánja bontani a fővárossal kötött szerződését, mert a még folyamatban lévő ügyek kimenetelét kétségesnek ítélte. Egyben javasolta: a főváros gondolja meg, mely pereket folytatja tovább.
Az egyik vitás kérdés az osztalékokkal kapcsolatos. A Legfelsőbb Bíróság a főváros egyik osztalékigényét azért utasította el, mert álláspontja szerint az 1991. szeptember 1. előtt részvénytársasággá alakult állami vállalatok esetében ebből nem illeti meg részesedés az önkormányzatot. Ennek a döntésnek az alapján kér vissza az ÁPV Rt. összességében mintegy 2 milliárd forintot a fővárostól.