A jövő évi négymilliárd forintos keretből a Gazdasági Minisztérium (GM) már az idén elköltött bérlakásprogramra 2,9 milliárd forintot. A miniszter az év utolsó hetében 3,9 milliárd forint állami támogatás szétosztásáról döntött. A 2000-re elkülönített (többször emelt) 6,5 milliárd forintos keretben azonban csak egymilliárd maradt, mivel 5,5 milliárd forintot már korábban odítélt a GM. Egy korábbi, a Pénzügyminisztériummal (PM) kötött megállapodás azonban lehetővé teszi, hogy GM kötelezettséget vállalhasson a jövő évi keret terhére. Így 2001-ben elvileg csupán 1,1 milliárd forintot fordíthat majd a GM bérlakások kialakításának támogatására. Információink szerint azonban valószínű, hogy jövőre is emelik a bérlakásprogramra elkülönített keretet. Várhatóan abból a Magyar Államkincstár letéti számláján elhelyezett 15,5 milliárd forintból, amely az idén a lakáscélú előirányzatból megmaradt.
A héten a gazdasági miniszter 40 önkormányzat 44 pályázatát hagyta jóvá. A települések 3,9 milliárd forint támogatásból és 1,6 milliárd forint értékű önrészből 945 bérlakást alakítanak ki. A felépülő lakások többségét (708) szociális, míg 25 százalékát (237) költségelven megállapított lakbérrel adják majd ki. Most is -- csakúgy, mint az előző fordulóban -- sok kistelepülés nyert. Tíz vagy tíznél kevesebb lakással gyarapodik 16 önkormányzat. A legkevesebb támogatást, 2,6 millió forintot az 1200 lakosú Nyírgelse igényelte. Százmillió forintot meghaladó támogatást 14 pályázat kapott.
Az idén odaítélt 9,4 milliárd forintból összesen 2491 bérlakással gyarapodik az alig kétszázezres állomány. Az önkormányzatok 4,5 milliárd forint készpénzzel és ingatlannal járulnak hozzá az összes beruházási költséghez. A felépülő bérlakások 71 százalékát (1762) szociális alapon, 29 százalékát (729) pedig költségelven megállapított lakbérrel kívánják a települések bérbe adni. Az ingatlanok több mint felét építik, 16 százalékát vásárolják és 31 százalékát nem lakáscélú ingatlanokból alakítják át a települések. Elsősorban egy-, illetve kétszobás bérlakásokat alakítanak ki. Az állami támogatással felépülő lakások négyzetméterenként átlagosan 122 ezer forintból készülnek el. Egy új ingatlan átlagos értéke 9,3 millió forint lesz, amelyből 5,6 millió forintot az állam fizet.