Magyar gazdaság

Több mint egymillióan feketelistán

Több mint egymillió, az Európai Unióban nemkívánatosnak minősített személy adatait tartalmazza a schengeni információs rendszer (SIS) -- állítja a Justice nevű brit jogvédő szervezet most kiadott tanulmánya. Az elemzés komoly adatvédelmi hiányosságokra hívja fel a figyelmet.

A SIS kifejlesztése öt évvel ezelőtt kezdődött meg, és jelenleg több mint 9 millió dossziét tartalmaz, amelyeket 50 ezer terminálról érhetnek el a tagországok hatóságai. A dossziék többsége lopott gépjárművekről és útlevelekről szól, de tartalmazzák mintegy 1,3 millió, nemkívánatosnak minősített személy adatait is -- írja a jelentést ismertetve a Guardian. Az 1,3 millió személy 89 százalékát nem bűncselekmény, hanem bevándorlási ügy miatt vették fel a rendszerbe.
A négy EU-tagországban végzett vizsgálaton alapuló elemzés szerint az információs rendszerben jelentős adatvédelmi hiányosságok tapasztalhatók. Hiányoznak például az adatbevitelt egyértelműen szabályozó kritériumok, ezért gyakorlatilag az eljáró tisztviselőktől függ, ki kerül be a rendszerbe -- írja a Justice. Komoly aggályok merülnek fel a bevitt adatok megbízhatóságával és a hibák kijavítására vonatkozó kérelmek elbírálásával kapcsolatban is.
Miután az EU új tagokkal gyarapszik, a SIS adatállománya várhatóan gyors ütemben fog tovább bővülni -- figyelmeztet a tanulmány. A közös határellenőrzést és egységes vízumpolitikát megvalósító schengeni csoportnak jelenleg tíz európai uniós ország a tagja. Mint arról hírt adtunk, Dánia, Svédország, Finnország, továbbá a nem EU-tag Norvégia és Izland 2001. március 25-én csatlakozik az egyezményhez.

Több mint egymillió, az Európai Unióban nemkívánatosnak minősített személy adatait tartalmazza a schengeni információs rendszer (SIS) -- állítja a Justice nevű brit jogvédő szervezet most kiadott tanulmánya. Az elemzés komoly adatvédelmi hiányosságokra hívja fel a figyelmet. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek