A még kinnlevő, de visszafizethetetlen konzervgyári hitelek hároméves meghosszabbítása mellett szavazna az FVM a kormány számára készült előterjesztésben -- értesült lapunk. Eszerint alaptalannak bizonyultak az eladósodott konzervgyárak lehetséges államosításáról szóló korábbi feltételezések.
A tárca mai részletes elképzeléseit teljes titoktartás övezi. Információink szerint a tervek jövő kedden kerülnek a kormány elé. A meghosszabbítás 9 milliárd forintnyi hitelt érintene. Banki forrásokból úgy értesültünk, hogy a tranzakcióban várhatóan azok a konzervgyárak vehetnek részt, amelyek korábban felvett hiteleik legalább 20 százalékát (illetve az esedékes kamatokat) törlesztették.
Mint ismert, két éve körülbelül 50 feldolgozó juthatott több menetben 16-17 milliárd forintnyi válságoldó hitelhez állami garanciavállalás mellett az 1998-as orosz pénzügyi krach miatt. A hitelek zömét azóta többször prolongálni kellett, mivel a cégek likviditási helyzete alapvetően nem javult. Több kisebb társaság pedig az állami segítség ellenére is felszámolás alá került.
A mostani hitelhosszabbításhoz a konzervgyáraknak hároméves üzleti terveket kellene kidolgozniuk, és azokat el kellene fogadtatniuk a bankokkal. Így pénzintézeti szakértők szerint az ágazatban egyfajta reorganizáció valósulhatna meg. Kérdéses ugyanakkor, hogyan lehet a hitelek december végi lejártáig megalapozott üzleti terveket készíteni, hiszen ehhez előbb érvényes kormányhatározatra és FVM-es végrehajtási utasításra lenne szükség. Az időzavar szakértők szerint ezúttal is az agrártárca késlekedése miatt alakult ki. Úgy tudjuk azonban, hogy a minisztérium előre "megsúgta" a várható kormánydöntést az érdekelteknek.
Az FVM a hitelhosszabbításhoz 4 milliárd forintnyi garanciát használna fel az idén megmaradó költségvetési agrárgaranciákból. Egy éve a koalíciós pártok "vérre menő" viták után szavaztak be az FVM-nek 65 milliárdnyi garanciát az ez évi költségvetésbe, de a lehetőséget a tárca máig sem használta ki. Már az év elején tartalékolt 15 milliárdnyi összeget. A meghirdetett, több szempontból rossznak tartott hitelprogramokból pedig egymásnak ellentmondó információk szerint legalább 7-9 milliárdnyi garancia marad meg.
A mostani kormány-előterjesztéssel az FVM arra törekszik, hogy a 22-24 milliárdnyi maradványt a kabinet segítségével 2001-re átmentse. A konzervágazat 4 milliárdos garanciáján felül 4,5 milliárd forintot szánna az úgynevezett gazdahitelezési akció jövő évi folytatására. Tamás Károly államtitkár múlt heti bejelentése szerint a tárca a nitrogénműtrágyára is kiterjesztené a minőségi termelést ösztönző programot. Más értesüléseink szerint az előzőeken túl 15,5 milliárdos garancia szolgálná az élelmiszer-ipari és állattenyésztési technológiák fejlesztését és korszerűsítését. Az FVM titkolózása azonban e témában is oly mértékű, hogy a konkrét tervekről a baromfi, a tej vagy a húsipari terméktanács szakértői a mai napig nem tudnak.