Teljes liberalizációt irányoz elő az úgynevezett feldolgozott mezőgazdasági termékekre az az újabb magyar--EU agrárkereskedelmi megállapodás, amelyet a napokban parafáltak -- értesült a Világgazdaság. Az unió és Magyarország e termékkörre legfeljebb 9-10 lépcsőben kölcsönösen és fokozatosan eltörli a vámokat 2001-től.
A változtatások elsősorban azokat a cikkeket érintik, amelyeket a társulási megállapodás idevonatkozó (harmadik) jegyzőkönyve tartalmaz. A felek a mostani megállapodásba minden olyan feldolgozott agrárterméket is bevontak, amelyek eddig kimaradtak a különböző kétoldalú egyezményekből. Így a mostani megállapodás kiterjed többek között a csokoládéra, a joghurtra, a rágógumira, a tésztákra, a csemegekukoricára, a fagylaltokra, illetve -- új termékként -- a ginre, a vodkára, a whiskyre.
Az EU 2001-től minden olyan magyar feldolgozott cikkre eltörli a vámokat, amelyeknél eddig kontingensek keretében vámkedvezményeket adott -- közölte lapunkkal Szabó Sándor, a Külügyminisztérium (KüM) főosztályvezetője. A mintegy 50 termékre vonatkozó, vámmentessé váló kvóták évente 10 százalékkal nőnek. Az e kontingenseket meghaladó szállításoknál ezután is vámot kell fizetni, de a mostani normálvám évente 10 százalékkal csökken. Az újonnan bevont cikkeknél ugyanakkor a vámcsökkentés jövőre 20, utána évi 10 százalékos lesz.
Magyarország általában hasonló intézkedésekkel viszonozza az engedményeket. Ám az eddigi kedvezményes kontingenseknél nem törli el a vámokat, hanem jövőre 20, 2002-től évenként 10 százalékkal mérsékli azokat. A kvótán felüli szállításoknál ugyanakkor a magyar fél kezdetben 10 helyett 20 százalékos vámleépítést vállalt, amit évenként további 10-10 százalékkal told meg. Bár a hazai vámszintek a feldolgozott termékkörnél 40-70 százalékosak, a mostani egyezmény nyomán a KüM szerint is javul az uniós csokoládé, rágógumi, tészta vagy joghurt piacra jutási esélye a magyar piacon. Ez azt jelentheti, hogy e cikkek a vámcsökkentések hatására olcsóbbak lesznek vagy kevésbé drágulnak a következő években.
A felek megegyeztek abban is, hogy a társulási megállapodásban kialakított (eredeti), illetve a GATT uruguayi fordulója és az EU 1995-ös kibővülése miatt később létrehozott (standstill) kedvezményes kvótákat összevonják, és az új kereteknél ezután az alacsonyabb kedvezményes vámokat alkalmazzák. A magyar export esetében ez a vámok eltörlését jelenti, és lehetőséget nyújt arra, hogy több, eddig csak papíron létező kvótát is kihasználjunk.
Így például a csemegekukoricánál a standstill kvóta beolvasztása önmagában 4392 tonnával bővíti a vámmentes exportkeretet 2001-től -- közölte Szabó. A csemegekukorica magyar szempontból a feldolgozott cikkek között egyébként is vezető szerepet tölt be, mivel a termékcsoport 85 millió dolláros éves exportbevételének a jelentős részét adja. A 30,8 ezer tonnás jövő évi vámmentes kukoricakonzerv-kvóta hatásaként 600 millió forinttal csökken a magyar kivitel vámterhe. A teljes feldolgozott termékkörnél pedig 1-1,2 milliárd forintnak megfelelő vám szűnik majd meg.
Az új megállapodás várhatóan jövő tavasszal lép hatályba. A kétoldalú borkereskedelem 2001 januárjától is vámmentes lesz bizonyos kontingensek erejéig. Emellett továbbra is működnek majd az idén fél évkor bevezetett, úgynevezett új agrárkereskedelmi koncessziók, amelyek már több mint 600 termék kölcsönös vámmentességét teremtették meg. E megállapodások együttesen 81-82 százalékát teszik vámmentessé az EU-ba irányuló, 1,1 milliárd dollárnyi teljes magyar agrárkivitelnek 2001-ben, így csaknem 17 milliárd forinttal mérséklik az exportot sújtó vámokat. Mindeközben Magyarország jövőre a 400 millió dollárnyi uniós import 54 százalékánál törli el a vámokat.