Csak a fizetővendéglátó tevékenységet folytató, nem egyéni vállalkozó magánszemély adózhat a jövő évtől a tételes átalányadó szabályai szerint -- tájékoztatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az MTI-t. A 2001. évtől hatályos szja-törvény szerint azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik a 2000. évben a tételes átalányadó szabályai szerint adóztak, az idei szja-bevallásuk benyújtásakor kell dönteniük arról, hogy 2001-től a vállalkozói személyi jövedelemadó, vagy az átalányadózás szabályai szerint állapítsák-e meg az egyéni vállalkozásból származó jövedelmüket.
A tételes költségelszámolást választó egyéni vállalkozóknak erről nem kell nyilatkozniuk a 2000. évről benyújtott adóbevallásukban.
Az APEH közlése szerint az átalányadózással kapcsolatos részletes szabályok az adóbevallás kitöltési útmutatójában, a 0053-11-es laphoz kapcsolódó tájékoztatóból megismerhetők.
Vámosi Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese korábban elmondta: a tételes átalányadózás azért szűnik meg, mert az érintettek közül csak kevesen vették igénybe, annak ellenére, hogy havi 8-10 ezer forinttal letudhatták volna minden adókötelezettségüket. Az elnökhelyettes azt is közölte, hogy jövőre javasolni fogják a fizetővendéglátóknál is ennek az adózási formának a megszüntetését, mivel jelenleg négyen veszik igénybe.