Magyar gazdaság

Vegyes eredménnyel zárt az ÁPV Rt.

Vegyes eredménnyel zárul az ÁPV Rt. idei üzleti éve. Az ez évre tervezett nagyobb tranzakciók elhalasztása 50-80 milliárddal csökkentette az üzleti bevételt, ami így várhatóan 46 milliárd forintot tesz ki.

Az ÁPV Rt. a bizonytalansági tényezők miatt az idén először készített többváltozatos üzleti tervet, amelyet azonban év közben módosított -- hangoztatta Gansperger Gyula elnök-vezérigazgató tegnapi évzáró sajtótájékoztatóján. Eredetileg 95,3 milliárdos minimális bevétellel (egyebek között 76,5 milliárdos privatizációs és 8,2 milliárd osztalékbevétellel) számolt. Ezzel szemben az előzetes adatok szerint várhatóan mintegy 46 milliárd forint üzleti bevételt (ebből 13,5 milliárd körüli osztalékbevételt) ér csak el. Előírt kiadásainak teljesítéséhez saját vagyonukból és a privatizációs tartalékalapból további 12,8 milliárddal kiegészíti a hozzárendelt vagyon bevételeit, ami így összesen mintegy 58,5 milliárdot tesz ki.
A kormány által részben az év közben rá rótt, előre nem tervezett kiadásainak rendezésére a zárszámadási törvény novemberben 72,3 milliárd forinttal töltötte fel az ÁPV Rt. privatizációs tartalékalapját. Ebből az idén összesen 93,3 milliárdos kifizetést teljesített a vagyonkezelő.
Az idei év legjelentősebb privatizációs bevételét, 9,2 milliárd forintot a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-ben még meglévő, közel 30 százalékos részvénycsomag értékesítése eredményezte. A tervezett nagyobb tranzakciók közül azonban -. eltérő okok miatt -- több is csak jövőre zárulhat. Az elhalasztott tranzakciók 50-80 milliárd tervezett bevételtől fosztották meg a vagyonkezelőt (ebből 20 milliárdot meghaladja az Antenna Hungária Rt. miatti kiesés). Jövőre zárulhat a Malév Rt., a Hungaropharma Rt., az Antenna Hungária Rt. és a CD Hungary Rt. részvénycsomagjának tervezett értékesítése.
A vagyonkezelő a hozzárendelt vagyona terhére az idén várhatóan összesen 61,2 milliárd forint kiadást teljesít. A mintegy 58,5 milliárdos bevétel feletti rész kifizetése az év elején rendelkezésre álló nyitó pénzkészlet terhére lehetséges.
Gansperger Gyula -- az ÁPV Rt. e néven feltehetőleg utoljára tartott évzáró tájékoztatóján -- elmondta: a kormány a jövőben az állami vagyon hatékony működtetésére kívánja helyezni a hangsúlyt. El akarja különíteni ettől az elmúlt tíz évben felhalmozott követelés- és kötelezettségállomány kezelését. Ehhez meg kell teremteni a szükséges törvényi hátteret. Az ÁPV Rt. az elmúlt két évben különválasztotta a tranzakciós, a vagyonkezelési és a privatizációs elszámolásokkal foglalkozó szervezeti egységeket, és létrehozta a hatékony vagyonkezeléshez szükséges informatikai és kontrolling hátteret. Az elképzelések szerint két vagy három utódszerv alakul, így a vagyonkezelés és a követelés-, illetve kötelezettségkezelés különválik.

Vegyes eredménnyel zárul az ÁPV Rt. idei üzleti éve. Az ez évre tervezett nagyobb tranzakciók elhalasztása 50-80 milliárddal csökkentette az üzleti bevételt, ami így várhatóan 46 milliárd forintot tesz ki. Munkatársunktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek