A legnagyobb kormánypárt képviseletében Domokos László az illetékbevételi rendszer felülvizsgálatát szorgalmazta. Elmondta, hogy a fővárosi önkormányzatnál jelenleg az illetékbefizetéseknek jóval nagyobb hányada marad. A rendszer felülvizsgálata azért lenne indokolt, mert a 19 megyei önkormányzat többsége is fizetési gondokkal küzd -- érvelt a képviselő.
Éles vita bontakozott ki a szövetkezetek külső üzletrészével kapcsolatos kérdésekről. Lentner Csaba (MIÉP) kijelentete, csak állami forrásokból tudja elképzelni a szövetkezeti külső üzletrészek kifizetését. Úgy látja, hogy a kormány nem gondolta végig, milyen következményei lennének a külső üzletrész-tulajdonosok kifizetésének. Úgy véli, újabb spekulációsorozatot indíthat el az is, hogy a jelenlegi javaslat nem tesz különbséget a különböző üzletrész-tulajdonosok között. Font Sándor (MDF) hozzászólásában elmondta, úgy értesült, hogy a kormány keddi ülésén az MDF javaslatainak megfelelő döntést hozott. Pártja szerint száz százalékon kell kifizetni azon tulajdonosokat, akik 1992-ben vagy azt megelőzően váltak tulajdonossá. Azokat is megilleti ez, akik 1999. december 31-ig alanyi jogon szereztek tulajdont. Azok, akik üzletrészüket 1993-tól vásárolták, nem részesülhetnek megváltásban -- javasolja az MDF. Kósa Ferenc a szocialista frakció nevében azt indítványozza, hogy a Magyar Televízió köztartozásainak vizsgálatára alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság. A lépésre azért kerüljön sor, mert a közel 10 milliárdos köztartozás kiegyenlítése előtt érdemes lenne a veszteséges gazdálkodás okait feltérképezni -- véli Kósa Ferenc.
Kökény Mihály az egészségbiztosítási alapban található gyógyszer-támogatási előirányzat felülről nyitottá minősítése mellett érvelt. A szintén MSZP-s képviselő, Vágvölgyi János arról szólt, hogy alkotmányossági aggályokat vet fel, ha a megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóságok helyett a Szociális és Családügyi Minisztérium állapítja meg a méltányossági nyugellátást, ezzel ugyanis a nyugdíj-biztosítási alap felett kap rendelkezési jogot -- véli a képviselő.
Szabados Tamás (MSZP) azt kifogásolta, hogy a pedagógusok jövő évi béremelésére szánt fedezetből 15 milliárd forint hiányzik. Szintén a szocialisták javasolják a bejárókat fogadó középiskolák normatívaemelését is.
A szabad demokrata Kóródi Mária az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatását emelné egymilliárddal. Azért lenne célszerű már most odacsoportosítani a "belügyminiszter szabad rendelkezésére biztosított 1,2 milliárd forintos keret" nagy részét, hogy az önkormányzatok ne a pártpolitikai és a belügyminiszterhez fűződő viszony alapján kapjanak támogatást -- jelentette ki.