A nem adóssággeneráló tőkebeáramlás több mint 80 százalékát a működőtőke folyama jelenti, mely 130 milliárd dolláros szinten látszik stabilizálódni. Tavaly a portfólióbefektetések összege 22 milliárd dollár körül alakult, valamivel 1999-es szintje alatt. Ennél az idén is csak árnyalatnyival számít nagyobb értékre az IIF. A magánhitelezők 13 milliárd dolláros várható kihelyezése felülmúlja a tavalyi összeget, ám még mindig jóval elmarad az 1993 és 1997 közötti időszak 130 milliárdos átlagától. A nem a magánfinanszírozás körébe tartozó tőkeáramlás elsősorban a Törökországnak és Argentínának nyújtandó IMF-hitelcsomag miatt emelkedik kilencmilliárd dollárra.
A közvetlen külföldi beruházások továbbra is magas szintje jelzi a hosszú távra befektetők bizalmát a számos feltörekvő piacon tapasztalható erős növekedés fenntarthatóságában -- vélekedett William Cline, az IIF vezető közgazdásza. Rövid távon azonban a növekedési kilátások nem annyira kedvezőek. Ázsiában 5,4 százalékra eshet vissza a gazdasági bővülés üteme a 2000-es 7,2-ről, Latin-Amerikában kisebb arányú lehet a lassulás, 4-ről 3,4 százalékra csökken a növekedési ráta. A legdrasztikusabb változásra, 4,8 helyett 2,8 százalékos bővülésre Európa feltörekvő piacai számíthatnak, elsősorban Orosz- és Törökország. A feltörekvők exportteljesítménye nominálisan, dollárban számítva 5 százalékkal javulhat, szemben a tavalyi 22 százalékos dinamikával.
Az Ázsiába irányuló tőkeáramlás a 2000-es szint, 50 milliárd dollár közelében maradhat, ami még mindig jócskán felülmúlja a tavalyelőtti 30 milliárdos értéket. A szinten tartás azonban a hiteltörlesztés összegének csökkenésével valósul meg, a részesedés szerzésére irányuló tőkeáramlás ugyanis kismértékben tovább csökken. A legtöbb tőkét a feltörekvő régiók közül az idén is Latin-Amerika vonzhatja, mintegy 65 milliárd dollárt, ami gyakorlatilag stagnálást jelent. Tavaly Brazília a beáramlás jelentős növekedését tapasztalta, míg Argentínában és Mexikóban csökkent a külföldi befektetők aktivitása.
Európa feltörekvő piacaira a tavalyi értéknél közel harmadával több, 39 milliárd dollár áramolhat az idén. A magántőke nettó beáramlásának csökkenése Cseh- és Lengyelországban, illetve Magyarországon koncentrálódott. Lengyelországban ez biztosan nem a működőtőke soron jelentkezett, ugyanis -- részben a TPSA távközlési vállalat magánosításának köszönhetően -- 6-ról 9,5 milliárd dollárra nőtt a közvetlen külföldi befektetés. Magyarországról viszont -- emeli ki a jelentés -- félmilliárd dollárnyi portfóliótőke távozott az 1999-es 1,2 milliárdos beáramlás után, részben a nemzetközi bizonytalanság, részben a kormány gazdaságba történő beavatkozásával kapcsolatos aggodalmak miatt.