Az EU-csatlakozási tárgyalások során a következő hónapokban Magyarország szembesülni fog több alapvetően fontos témával, például a személyek szabad áramlásának kérdésével -- hangoztatta a Világgazdaság érdeklődésére Martonyi János külügyminiszter a tárca által szervezett tegnapi integrációs konferenciával kapcsolatban tartott sajtóértekezleten.
Ismerjük Schröder német kancellár javaslatának lényegét. Azt is tudjuk, hogy ez még nem EU-s közös álláspont -- mutatott rá. Vannak olyan jelzések, hogy ennek lényeges elemei megjelenhetnek egy közös álláspontban, de olyan jelzéseket is kaptunk -- húzta alá --, hogy bizonyos tagállamok fenntartják azt a véleményüket, ilyen markáns, általános érvényű, határozott korlátozásra nincs szükség.
Magyarország szerint differenciálásra van szükség e területen is a tagjelöltek között. Ennek alapja a földrajzi elhelyezkedés lehet. E kérdésnek a szomszédos államok viszonylatában van jelentősége. Magyarország esetében Ausztria lehet az az ország, ahol olyan megoldásokról beszélhetünk, amelyek mindkét szempontot kielégítik.
"El tudunk képzelni egy olyan végzáradékos megoldást, amelynek az az lényege, hogy akkor lehet korlátozást alkalmazni, ha például a magyar munkaerő olyan mennyiségben áramlik be valamely másik tagállam munkaerőpiacára, hogy az intézkedés szükségét váltja ki" -- mondta a külügyminiszter. Martonyi nyomatékosan aláhúzta, a négy szabadság az EU működésének alappillére, ha ezek közül egyet kiemelünk, az egész építmény stabilitását veszélyeztetjük. Példaként említette, hogy a magyar tőke szabad áramlását korlátozná, ha a magyar befektető nem tudná akadályoztatás nélkül magával vinni a célországba a személyzetét, akik a tőkéje működtetéséhez szükségesek.
A magyar cégek etikai színvonala nem rosszabb, mint az európai átlag -- válaszolta további kérdésre Martonyi, egyben kommentálva a The Economist felmérését. Például a korrupciós mutatók tekintetében számos kimutatás készült az utóbbi időben, Magyarország ezek szerint a középmezőnyben helyezkedik el, bizonyos EU-tagállamokat is megelőzve.