BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyító őssejtek

A funkcióját érő, erősödő bírálatok közepette igyekszik önmagát magasabb, intellektuálisabb síkba helyezni a Davosban évente tartott világgazdasági fórum. Ennek megfelelően az idén előadások hangzottak el a genetika és az elméleti fizika legfrissebb kutatási eredményeiről, illetve ez utóbbi újszerű informatikai alkalmazásairól.

Az egyik előadás keretében a Stanford Egyetem fejlődésbiológiával foglalkozó professzora ismertette, hogy milyen eredményeket értek el az őssejtek specializált szövetekké alakításában. Irving Weissmann csoportja azt vizsgálta, hogy a sugárkezelés által súlyosan károsított vérképző szervek miként pótolhatók őssejtekből létrehozott szövetekkel. Az őssejtek a petesejt megtermékenyítése utáni osztódások korai stádiumában jönnek létre, és megfelelő biokémiai beavatkozással kikényszeríthető bármely szövetté való alakulásuk.
Az időközben két amerikai és egy francia intézményben is végrehajtott beavatkozáshoz 600 ezer dolláros elválasztókészüléket kellett használni, amellyel el lehetett különíteni a csontvelőben található és a művelethez szükséges egészen ritka sejteket. A csak minden tízezredikként előforduló sejtek elkülönítésével sikerült vérképző szövetet előállítani és betegbe ültetni, amivel -- a Stanford tanára szerint -- sikerült igazolni az eljárás alkalmasságát akár más szövetek létrehozatalára is. Az egyetemen már dolgoznak agysejtek pótolhatóságának megoldásán.
Davos intellektualizálódásának egyik további jeleként ismertetés hangzott el a teleportálásról, ami azt jelenti, hogy egy részecskét egy pillanat alatt eljuttatnak akár meghatározatlan távolságra is. Az eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben idézett jelenség gyakorlati létezéséről a bécsi egyetem tanára, Anton Zeilinger számolt be, ismertetve azt, hogy miként tudtak fényrészecskéket több kilométer távolságba teleportálni. Már dolgoznak atomok, sőt molekulák ilyen módon történő továbbításán, a makroszkopikus viszonylatban való alkalmazás azonban belátható időn belül megmarad a sci-fi világában -- mondta az osztrák professzor. A jelenség gyakorlati alkalmazására a késleltetés nélküli kommunikációban, illetve a korlátlan sebességű kvantumszámítógépeken végzett megfejthetetlen kódolásban lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.