Meglepő az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet véleménye a fiskális politika ez évi várható teljesítményével kapcsolatban. A kutatóintézet szakemberei ugyanis úgy vélik, hogy az idén növekvő szigorúság érvényesül majd a költségvetésben, ami jót tesz az árszínvonalnak. A költségvetési számok azonban nem támasztják alá a restriktív politikával kapcsolatos vélekedést. Az idén ugyanis a törvény szerint az elsődleges egyenleg kisebb többletet fog mutatni, mint a tavalyi "hivatalos" adat. Ezen számok szerint egyébként az államháztartás 2001-ben a GDP 1,1 százalékának megfelelő keresleti többletet generál a gazdaságban. Ha figyelembe vesszük, hogy 100 milliárd forint feletti az az összeg, amelyet a tavalyi költségvetés terhére számoltak el, de valójában csak ez évben költik el, még kevésbé tartható az Ecostat véleménye.
A monetáris politika kapcsán a kutatóintézet legújabb kiadványában leszögezi: a stabil árfolyampálya az inflációs várakozások mérséklését okozhatja. Ezt segítheti a leértékelési ütem tavasszal történő csökkentése is. Az elemzés nem ejt szót az árfolyam-szélesítés lehetőségéről.
Az Ecostat 2001-re 8 százalék körüli éves átlagos fogyasztói áremelkedésre számít. Az elemzés szerint annak ellenére, hogy az éves szinten mért infláció egy évtized után tavaly 10 százalék alá süllyedt, megtorpant a dezinfláció folyamata. 1995-től 1999-ig évente átlagosan 4 százalékponttal csökkent az áremelkedés dinamikája. 2000-ben azonban 9,8 százalékos volt az infláció, azaz mindössze 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.
A kutatóintézet kiemeli a kőolaj világpiaci árának inflációra gyakorolt hatását. A 60 százalékkal magasabb átlagár nagyban felelős azért, hogy a járműüzemanyagok 28, a vegyipari termékek 38 százalékkal drágultak. A magas infláció másik oka az élelmiszerárak gyors növekedése. Az Ecostat számításai szerint a tavalyi élelmiszerár-emelkedés kompenzálta az 1996-tól számított kisebb növekedési ütemet. Ugyanakkor a kutatók úgy vélik, mivel 1989 és 1991 között is igen szélesre nyílt az agrárolló, a mezőgazdasági szektorban továbbra is erős áremelkedési törekvésekkel kell számolni.
Az idei trenddel kapcsolatban az Ecostat biztatónak találja a kőolajárak alakulását, de megjegyzi: ennek pozitív hatását behatárolja a benzin és gázolaj jövedéki adójának esetleges emelése. Erre a kormányzat akkor szánja el magát, ha a kőolaj ára 25 dollár alá kerül. Jótékony hatása lehet az áremelkedés ütemére az euró erősödésének is, amely az importált infláció ellen hat.
A gazdaságban azonban még jókora inflációs nyomás van, erre utal a termelői és fogyasztói árak emelkedése közötti rés -- szögezi le a kutatóintézet. Ráadásul a minimálbér-intézkedés és a közszférában megvalósuló magas bérkiáramlás szintén az áremelkedés irányába hat.