A határokon átnyúló fizetési forgalom hatékonysága a belföldivel összehasonlítva rendkívül alacsony -- figyelmeztet februári havi jelentésében az ECB. Hozzáteszi: a nemzetközi tömeges átutalások automatizálásának technikai feltételei adottak, ám a lehetőségek kihasználása a bankok részéről még sok kívánnivalót hagy maga után.
A frankfurti székhelyű intézmény szerint 1999 novemberében még átlagosan 17,10 euró volt egy 100 euró feletti összeg két tagország közötti átutalásának összköltsége, míg a belföldi forgalomban egy hasonló tranzakció mindössze 0,20 euróba került. Ezt a különbséget 2002 elejéig meg kell szüntetni, csakúgy, mint a tranzakciók időigényénél meglévő eltérést -- ismerteti a pénzintézeteknek adott "ultimátumot" a Die Presse. Meg kell szüntetni az eddig szokásos "kettős megterhelést" is, tehát a tranzakciós díjakat teljes egészében a feladónak kell teljesítenie.
Az eurózóna monetáris hatósága utal szabályozói jogkörére, továbbá arra a lehetőségre, hogy szükség esetén operatív módon bekapcsolódjon a fizetési forgalom lebonyolításába. Erre azonban remélhetőleg nem lesz szükség, hiszen egy piacgazdaságban a kereskedelmi bankoknak meg kell tudniuk birkózni a felsorolt feladatokkal -- írja a jelentés.