Az alkotmánymódosítás több olyan hiányosság felszámolását is jelenti, amelyeket Szlovákiáról készült tavalyi jelentésében kifogásolt az Európai Bizottság (például a bíróság függetlenségével, a pénzügyi kontrollal kapcsolatban) -- idézi a Hospodárské Noviny Pavol Hamzík európai integrációs ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettest. Hamzík csak a leendő tagsághoz szükséges törvényhozási folyamat késlekedését tartja elfogadhatatlannak -- ezt Szlovákia nem engedheti meg magának. Megemlítette, hogy Szlovákia az idén az Európai Uniótól százmillió eurós nagyságrendben kap támogatást.
Az ellenzék szintén a szlovák integrációs törekvések támogatójának vallja magát. Az egyesült HZDS-L''S (a meciari Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom és a Néppárt) is jóváhagyja az alkotmánynak az euroatlanti irányultságot aláhúzó módosításait. Legalábbis ezt állította Vojtech Tkác képviselő a Národná Obrodának adott interjúban, mintegy megfeledkezve arról, hogy az egyesült párt néhány tagja nyíltan ellenzi az ország NATO-tagságát, mint Dusan Slobodník is. De egészében a pártszövetség mégsem fogadja el a módosítást. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szintén támogatja a szlovák integrációt elősegítő összes javaslatot, de az egész módosítást nem szavazza meg.
Jaroslav Paska képviselő szerint azért nem, mert a kormánykoalíció a módosítás elfogadásával a Magyar Koalíció Pártja (SMK) "zsarolásának" engedett. Az SMK olyan engedményeket kényszerített ki cserébe a módosítás megszavazásáért -- állítja Paska --, amelyek veszélyeztetik az ország területi integritását (mint az önálló komáromi régió létrehozása), és államérdeket sértenek.
Csáky Pál SMK-képviselő viszont "pikáns helyzetnek" tartja, hogy Szlovákiában a szlovák alkotmányt a kisebbségi magyar képviselőkkel szemben éppen a nemzeti párt nem szavazza meg. Nem annyira azért, mert az ország alaptörvényéről van szó, hanem inkább a két politikai tábor megegyezésre való képtelensége miatt lesz az alkotmánymódosítás megszavaztatása a kormánykoalíció eddigi legfontosabb politikai vizsgája -- véli a Sme kommentátora.