Kisosz-megállapodás az EU jegyében
A hazai kis- és középvállalkozó vendéglátósok nemigen ismerik az élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetéséhez szükséges előírásokat, amelyekről nem kapnak konkrét tájékoztatást sem. Ezen kíván változtatni a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) és az élelmiszer-előállító cégek részére a HACCP-rendszer bevezetésével foglalkozó piacvezető hazai szakértő cég, a Campden & Chorleywood Élelmiszer-ipari Fejlesztési Intézet Magyarország Kht., amely a napokban kötött együttműködési megállapodást.
Elsősorban a kisvállalkozások helyzetének megkönnyítése érdekében kialakítják a vendéglátóegységek lehetséges kategóriáit a HACCP-rendszer alkalmazása szempontjából. Ehhez egy kedvező árakat tartalmazó egyedi felkészítési tarifarendszert is kidolgoznak. Vállalják továbbá, hogy segítik a vállalkozókat a HACCP-rendszer bevezetésére kiírt és a Széchenyi-tervben szereplő pályázatok megírásában.
Ennek első lépéseként, a megállapodás aláírását követően, a Kisosz valamennyi irodájában hozzáférhetővé teszi a HACCP-rendszert ismertető jegyzetét és mintadokumentációs kézikönyvét.
A Kisosz minden megyében megszervezi kétnapos tanfolyamait, amelyek végén a vendéglátós vállalkozások megkezdhetik egyedi felkészülésüket a rendszer bevezetésére. Az egyedi felkészítésekhez a Kisosz és a Campden & Chorleywood Magyarország Kht. szakértői segítséget biztosítanak, akár kis csoportos formában is.


