BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikola: Bizonyított a tárca

Márciusban 13 intézkedési csomagot terjeszt a kormány elé az Egészségügyi Minisztérium, amely széles körű népegészségügyi offenzívát indít -- jelentette ki tegnap a gyöngyösi fórumon Mikola István miniszter.

A népegészségügyi program kezdetben három területre, a szív- és érrendszeri, a daganatos és a stroke (agyvérzéses) betegségek megelőzésére koncentrál -- jelentette ki Mikola István a gyöngyösi egészségfórumon. A hátralévő másfél esztendős kormányzati ciklus alatt az egészségügy több, jelenleg válságos területén reformlépéseket terveznek. Ezek között említette a háziorvoslást és az egységes egészségügyi informatikai rendszer kialakítását. A Nemzeti Egészségfejlesztő Intézet és az Egészségfejlesztő Kutató Intézet az ÁNTSZ-hez kerül. Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy tegnap tárgyalt Cser Ágnessel, az EDDSZ elnökével az egyes kórházakban tapasztalható sztrájkkészültségről, s a megbeszélést pozitívnak értékelte.
Mikola a nagyobb kórházak lehetséges privatizációjával kapcsolatosan kijelentette, hogy a tulajdonosváltásnak úgy kell megtörténnie, hogy az intézmény működőképes maradjon, azaz ne csak a nyereséges részeket privatizálják. Az egészségügyi miniszter szerint az elmúlt hónapban kifejezetten "bizonyított" a szaktárca, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működését maga alá vonta és elkezdte az egészségügyi program összeállítását. Mikola szerint a kórházakban 20 százalékos bérnövekménynek, továbbá 40 ezer forintos minimálbérnek kifejezetten örülni kell.
A fórumot szervező Mánya Kristóf országgyűlési képviselő, a Magyar Orvosi Kamara helyi vezetője a Világgazdaság kérdésére elmondta: az egészségpolitikának szüksége van a szakma véleményére és az egészségügyi ellátásért felelős önkormányzatok támogatására. Szerinte az egészségügy finanszírozásában továbbra is meghatározónak kell maradnia a szolidaritáson alapuló közfinanszírozásnak. Az egészségpolitikusoknak azt kell eldönteni, hogyan egyeztethető össze az "orvosilag megengedhető" és a "gazdaságilag" lehetséges ellentmondása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.