Mit tehet a munkahelyi vezető, ha nem kívánja, hogy egy pályázati ajánlat részleteiről a konkurencia is értesüljön, ha a raktárból rendszeresen eltűnik valami, vagy ha túl magas a járműpark üzemanyagigénye? A Polygraph segítségével "házon belül" el lehet intézni a dolgot. A szerkezet használatával az is megoldható, hogy adott bizalmi munkakörbe csak a leginkább megbízható ember kerülhessen. Az Egyesült Államokban már igen elterjedt az ilyen megelőző vizsgálat, hiszen dollármilliók, sőt adott esetben egy vállalat sorsa függhet attól, hogy bizonyos információk kiszivárognak-e a cégtől, vagy nem.
A vizsgálatot Magyarországon a Poliscope Detektív Iroda honosította meg. A komplex eljárás során a vállalati vezető által ismertetett vizsgálati cél alapján egy pszichológus összeállítja a megfelelő kérdéssorokat. Az általánosabb kérdések közt meghúzódnak a vizsgálati céllal kapcsolatosak is. A készülék négy élettani funkció változásait méri és jeleníti meg grafikusan: a mellkasi és a hasi légzés adatait, valamint a vérnyomást és a bőr kémiai jellemzőit. Ezek hirtelen -- bizonyos éles kérdések kiváltotta -- változása grafikonon jelenik meg. Ha tehát egy állásra jelentkezőtől a pszichológus megkérdezi: kapcsolatban áll-e a versenytársakkal, az akarattal nem palástolható vegetatív reakciók elárulják, ha igen.
A vizsgálat persze nem függetleníthető a személyiségi jogoktól. Ezért csak akkor kezdenek bele, ha az alkalmazott vagy állásaspiráns önként jelentkezik, aki -- még a vizsgálat előtt -- a pszichológussal közösen átnézi a teljes kérdéssort.
Az eredményről elsőként a vizsgálandó személy értesül, s kérheti a szakértő következtetésének titokban tartását. Ilyen esetben a cégvezetőt csupán e tényről tájékoztatják, ami persze befolyásolhatja a döntését.
Az eljárást megelőzésre használják péládul a fővárosi szállodák szobaasszony-kiválasztásánál, vagy amikor védelmi cégek alkalmazottai -- őrhelyük okán -- bizalmas információkhoz juthatnak. Biztosítótársaságok is kérik kárbecslőik szúrópróbaszerű ellenőrzését.
A Poliscope vezetői elmondták, hogy egy fuvarozóvállalatnál havonta szúrópóbaszerűen végrehajtott vizsgálatok eredményeként 10 százalékkal csökkent az üzemanyag-felhasználás, másutt a munkahelyi tolvajlás szűnt meg. Találtak olyan alkalmazottat is, aki azért helyezkedett el egy multinál, hogy a konkurenciának kiadja a megrendelők körét és a gyártott termék titkos receptjét. A legérdekesebb egy fiatal pár esete volt, akik az esküvő előtt vizsgáltatták meg egymást. Az eredményt a nászéjszaka igazolta.