Nem gyengíti a földművelésügyi tárcát az a tény, hogy a Gazdasági Minisztérium (GM) felelősségi körébe kerül az európai regionális fejlesztési alap -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Szaló Péter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) helyettes államtitkára. Azt nem titkolta, hogy a döntés meglepte, ugyanis eddig tárcaközi egyeztetéseken sem volt erről szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy vidék- és területfejlesztési forrásokat vonnának el a tárcától. A fejlesztési alapból ugyanis két -- a gazdaságfejlesztési és a regionális fejlesztési -- programot támogat az Európai Unió. Az első kidolgozása eddig is a GM feladata volt, a regionális operatív programot pedig ezután is az FVM irányítja -- mondta Szaló Péter. Így erre a programra támogatás is lesz az európai uniós csatlakozás után, attól függetlenül, hogy ki a felelőse az alapnak.
Mindenesetre az agrártárcánál komolyan készültek a fejlesztési alapból érkező támogatások lebonyolítására. Megalakították a nemzeti területfejlesztési ügynökséget, amely 40 fővel dolgozik. Erre a szervezetre ezután is szükség lesz a régiók programjainak koordinálására. Kifizetőügynökség felállítását nem tervezték az FVM-nél, ezt a feladatot ugyanis a Magyar Államkincstárra bízták volna, mint ahogy várhatóan így tesz majd a GM is -- ismertette Szaló Péter. Azt elismerte, ez a döntés bonyolítja a rendszert. A gazdasági tárcának ki kell építenie egy értékelési, egy megfigyelőrendszert, és míg eddig csak koordinálták a nemzeti fejlesztési terv kidolgozását, most konkrét programokat kell készíteniük.
Cséfalvay Zoltán, a GM helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban az MTI-nek úgy nyilatkozott: már most el kell kezdeni a regionális fejlesztési alapból érkező támogatások fogadására képes intézményrendszer kialakítását.