A GM által kiírt pályázat célja a lakosság közérzetét javító, tudatos fogyasztói magatartást elősegítő civil fogyasztóvédelmi mozgalom ösztönzése, valamint a társadalmi szervezetek fogyasztói érdekfeltáró, jogérvényesítő, tájékoztató tevékenységének elősegítése.
A pályázatokat május végéig bírálják el. A vissza nem térítendő támogatást működéshez, a számítógépes információs rendszer létrehozásához és bővítéséhez, valamint a fogyasztói ismeretek bővítését és jogérvényesítését elősegítő tájékoztatáshoz lehet igényelni.
A pályázaton azon -- fogyasztói érdekképviseletet ellátó -- társadalmi szervezetek vehetnek részt, amelyek legalább két éve működnek, és magánszemély tagjaik száma legalább 50 fő.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek egyébként hatósági jogkörben nem járhatnak el, de a főfelügyelőséggel együttműködve részt vehetnek az országos vizsgálatokban, és indíthatnak közérdekű keresetet a bíróságon -- tájékoztatta lapunkat Nagy Béla, a GM illetékese.
A pályázatot minden évben kétszer írják ki, először a költségvetési törvény elfogadását követően, február környékén, másodszor pedig novemberben. Tavaly heten jelentkeztek a pályázatra, és ez a szám évek óta nem változik -- tette hozzá.
A pályázat forrását egyrészt a költségvetésből elkülönített pénz, másrészt a fogyasztóvédelmi bírságokból befolyt összeg 30 százaléka adja. Ez tavaly mintegy 27 millió forintot tett ki, és az idén is ennyire számítanak. Tavalyelőtt viszont csak 7,5 millió forint volt az ebből származó bevétel.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek támogatására 1999-ben a költségvetésből 32,4 millió forint jutott, tavaly és az idén 44,3 milliót különítettek el, jövőre pedig 66,6 milliót irányoztak elő.