Zeman csak két pártot tart Csehországban a "politikai párt" elnevezésre érdemesnek: természetesen a sajátját és a kormányzásban jelenleg partner Polgári Demokrata Pártot (ODS). Azt az ellentmondást, miszerint a baloldali CSSD éppen egy jobboldali párttal és egyben állandó ellenfelével kormányoz koalícióban "ellenzéki szerződés" alapján, Zeman szerint feloldja az a tény, hogy eltérő irányultsága ellenére az ODS elfogadta a CSSD játékszabályait, és tartja magát kettőjük szerződéséhez.
A köztársasági elnököt Zeman csak "szócsőnek" tekinti a kormány és a parlament között. Saját pártján és az ODS-en kívül a többi pártot aszerint sorolja kategóriákba, hogy mennyire lehet őket a földbe döngölni. A Szabadság Uniója (US) csak az ODS híg utánzata, ezért majd az ODS elnyeli. A kommunista párt (KSCM) a CSSD riválisa, ezért a szociáldemokratáknak meg kell semmisíteniük. Az ODS-t nem kell elpusztítani, csak meg kell verni a választásokon. Az így letakarított, árnyalataitól megtisztított politikai színpad már ideális tere lesz a domináns (szociáldemokrata) irányításnak a 2002 nyarán esedékes választások után.
Annál inkább, mert a kisebb jobboldali pártokat egyesítő heterogén "négyes koalíció" tagjainak többsége nem akarja elveszteni az ODS segítségével eddig megszerzett pozícióit, ezért köré tömörülnek. Így az ODS lesz a jobboldal "kemény magja", a négyes koalíció pedig azután történelmileg úgyis ellehetetlenül. A hatalomról ugyan a választási eredmények döntenek, de véglegesen ismét a színen maradó két legerősebb párt megállapodása szentesíti.
Mintha elfeledkezett volna Zeman a januári Vencel téri tüntetésről, amelyet ugyan manipulációval is lehet magyarázni, de a lap kommentátora szerint az a változat sem zárható ki, hogy a százezres tömeg olyanokból állt össze, akiknek elegük lett a Zeman és Václav Klaus ODS-elnök által alkotott hatalmi modellből. Hasonló fennsőbbséggel kezeli a távozó pártelnök saját pártja embereit. Valószínű utódát, Vladimír Spidlát ő is javasolja a pártelnöki posztra, de azzal a kétes értékű megjegyzéssel, hogy "a többi jelölt közül neki a legkevésbé fogyatékos az intelligenciája, a munkaképessége, a jelleme".