A tavalyi innovációs nagydíjat -- amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át --, a budapesti 77 Elektronika Kft. nyerte el a Dcont Personal egyéni vércukormérővel. A készülékből 2000 második felében 13,6 ezret adtak el mintegy 200 millió forintért, magas nyereséghányad mellett. A készüléket kizárólag Magyarországon forgalmazzák.
A Gazdasági Minisztérium díját kapta a Rába Futógyártó és Kereskedelmi Kft. 578-as típusú gumihevederes traktorfutóműve. Tavaly ez a termék közel négymilliárd forintot hozott a gyártónak 780 egység eladásával, 700 milliós nyereséggel. Az idén 700 futómű szállítását tervezik. A futómű 90 százaléka hazai termék.
A Magyar Szabadalmi Hivatal díját a Ganz Transelektro Közlekedési Kft. kapta IGES -- korszerű városi villamos járművek energiatakarékos hajtásrendszere nevű feljesztéséért. Eddig 131 ilyennel felszerelt villamos jármű állt forgalomba, s további 71 várható. Az eddigi árbevétel meghaladta az 1,5 milliárd forintot, ennek jelentős hányada exportból származik.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara díját a Hídépítő Rt. vehette át a Zalalövő--Bajánsenye vasútvonalon két -- egy 1400 és egy 200 méteres -- vasúti völgyhíd tervezéséért és építéséért, melyben számtalan új megoldást alkalmaztak. A két híd ára 5,9 milliárd forint volt, ami a cég árbevételének a 18,8 százalékát jelentette. A nyereség is jelentős volt.
Az Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány díját a Compaq Computer Magyarország Kft. és a Scadasys Ipari Automatizálási Kft. kapta a BuilDog intelligens épületfelügyeleti szoftver innovációjáért. A rendszer már üzemel többek között a Dunaferrnél, a TVK-nál, a Westend City Centerben. Az üzlet értéke egymilliárd forint, nyereségtartalma 40 százalék.
A földművelésügyi tárca agrárinnovációs díját a Gabonatermesztési Kutató Kht. és a Diamant International Kft. nyerte a hazai durumvertikumért, amelynek során jó tésztaipari minőségű GK bétadur fajtát vontak be a köztermesztésbe. A GK bétadur 1997-ben kapott szabadalmi oltalmat. Az innovációból eredő gazdasági eredmény 500 millió forint, 3,7 milliárd éves forgalom mellett.
Az Oktatási Minisztérium díját a Semilab Rt. kapta a Mérőberendezés félvezető kristályok vizsgálatára -- SIRM--300 Tömbi Mikrohiba Analizátorért. A készülék tavaly került piacra, vevője a helsinki műszaki egyetem volt, de a japán SEH cég is rendelt belőle. Egy műszer 250--400 ezer dollárért kelt el, önköltsége 20-25 millió forint, azaz nyereségtartalma kiemelkedő.
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara innovációs díját a Digital Fotó Kft. digitális fotolabor-szolgáltatásáért nyerte el, amelyet magyar fejlesztésű berendezésekkel valósított meg. E szolgáltatással a két-három fős mikrovállalkozás hazánkban első volt e területen. Árbevétele 2000 második felében már elérte a 25 millió forintot.
A Környezetvédelmi Minisztérium környezetvédelmi innovációs díját a BorsodChem Rt. kapta higanyvisszanyeréssel kifejlesztett veszélyeshulladék-ártalmatlanítási fejlesztéséért. Az innovációval több mint 20 éves problémát oldottak meg: 400 tonna veszélyes hulladékot semlegesítettek, 18,4 tonna higanyt nyertek vissza. A technológia 10 millió forintba került, a visszanyert higany értéke 22 millió.