A határzárlatra vonatkozó indítványt az európai főállatorvosok tegnapi tanácskozásán terjesztették elő az olaszok. A megbeszélésen megvitatták a vakcina alkalmazásának célszerűségét, erről azonban -- a súlyos ellenjavallatok miatt -- nem hoztak határozatot. A tanácskozáson a brit főállatorvos kijelentette, hogy a járvány a héten valószínűleg tetőzik az országban. A Reuters tegnap estig 74, a fertőzés által érintett helyszínről szerzett tudomást, jelentése szerint azonban az EU kontinentális tagállami megkíméltnek tekinthetők.
Az állatorvosi bizottság által elrendelendő védőintézkedések finanszírozására 41 millió euró összegű uniós állat-egészségügyi alap áll rendelkezésre. A közösségi hozzájárulás nem automatikus, viszont indokolt esetekben folyósítják a szükségintézkedésekre kényszerülő tagállamnak, ha az a költségekről szóló számlákat és jelentéseket benyújtja a brüsszeli bizottságnak. Szakértői felülvizsgálat alapján a költségek 50 -- a száj- és körömfájás esetében 60 -- százalékát kompenzálhatja az unió.
Franciaországban a nap 24 órájában megszakítás nélkül folytatják a vizsgálatokat a járványügyi laboratóriumokban. Eddig azonban csak a Nagy-Britanniából behozott és időközben elpusztított juhállományban bukkantak a fertőzés nyomára, amelyet 20 ezer importált -- és a velük érintkező 30 ezer helyi -- birka elpusztításával látszólag sikerült lokalizálni. Párizs ennek ellenére fenntartja az exportra és az országon belüli szállításokara vonatkozó tilalmat, a gyanús telepeket pedig zárlat és folyamatos vizsgálat alá vonta.
Dániában, Belgiumban és Németországban folyamatosan ellenőrzik a gyanús eseteket, pozitív vizsgálati eredményt azonban sehonnan sem jelentettek. Németországban Brandenburg tartomány egyik sertéstelepén, Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig egy juhon észleltek gyanús megbetegedést, az előzetes laboratóriumi teszt azonban negatívnak bizonyult. Nagy-Britanniában a harmadik hetébe lépett a járvány, ahol az e heti tetőzésre irányuló várakozást arra alapozzák, hogy kedden csak két újabb gazdaságban azonosították a kórokozót, és új körzetekre az elmúlt 24 órában nem terjedt át a betegség.