A következő 10 évre szóló, összesen 1600 milliárd dolláros adócsökkentési tervet több részletben vitatja meg a képviselőház. Most azt a részt fogadták el, amellyel a jelenleg alkalmazott öt adókulcs helyébe négyet léptetnének, miközben egyenként is számottevően mérsékelnék őket. Ez a változtatás önmagában 958 milliárd dollárral enyhítené a keresők közterheit a következő 10 év során. A demokraták által előterjesztett variáns szerint ebben a keretben 586 milliárd dollárt kellene 10 év alatt visszatéríteni, főként a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban.
A többi adócsökkentő tételre vonatkozó törvényi szabályozást (az ingatlanadó eltörlését, a jótékony célú adományok levonhatóságát és a házaspárok, illetve külön a vállalatok kedvezményeit) később tárgyalja meg a képviselőház. A Los Angeles Times szerint azonban elképzelhető, hogy a szenátus bevárja a részletező szabályozásokat, és a nyár közepéig egy menetben vitatja meg az egész adócsökkentési ügyet.
A képviselőházban 230:198 arányban támogatták a tervezetet, ami azt jelenti, hogy 10 demokrata is a republikánusokkal szavazott. Az átszavazás mértékét egyes kommentátorok meggyőzőnek, mások szerénynek minősítették. A 100 fős szenátusban azonban jóval bonyulultabb lesz a helyzet, mert itt fele-fele alapon áll a pártok szerinti megoszlás. Ebben a házban ráadásul egy republikánus törvényhozó máris jelezte, hogy túlzottnak tartja a George W. Bush által szorgalmazott adócsökkentés mértékét, és kész a tervezet ellen szavazni. Egy esetleg elhúzódó szenátusi vita kimeneteleként a Dow Jones elképzelhetőnek tartja, hogy a 10 évre vonatkozó csökkentés végösszege csak 1300 milliárd dollárra kerekedjék ki.
A mostani vitában a demokraták legfőbb érve az volt, hogy ilyen mértékű adócsökkentést nem engedhet meg magának a szövetségi állam a növekedés kockáztatása nélkül. Kisebbségi frakciójuk vezetője, Richard Gephardt megdöbbentőnek minősítette, hogy egy egybillió dolláros horderejű program vitájára mindössze két órát szánt a ház republikánus többsége, mellőzve a soron következő pénzügyi évre eső vonzatok megvitatását vagy a szakértői meghallgatásokat.
Bush viszont kijelentette, hogy a költségvetési bevétel, illetve a 10 év alatt ezekből képződő 5600 milliárd dolláros többlet bőségesen fedezi az adók és az államadósság egyidejű csökkentésének előirányzatait, miközben még egy rendkívüli kockázati alapban elhelyezhető, további egybillió dollár körüli összeg is félretehető.