A nagykövetség és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara brit--magyar üzletember-találkozóján Kecskeméten meglepően sokan vettek részt. Ennek egyik oka alighanem az, hogy a szigetország cégeivel való együttműködés -- ha már egyszer kialakult -- maga a kiszámíthatóság és a biztonság, erről több érdekelt mint személyes élményéről számolt be.
Lényegében minden iparágban jelen vannak, a brit--magyar joint-venture-ök száma meghaladja az ötszázat. Debbie Goldthorpe külön is felhívta a figyelmet arra az -- ingyenes -- internetes szolgáltatásra, amely megkönnyítheti a magyar cégek piacra jutását Nagy-Britanniában. A Trade UK adatbázisában brit vállalkozások pontos adatai, illetve termékeik és szolgáltatásaik jellemzői találhatók meg. A budapesti követség 14 fős kereskedelmi osztálya azonban kész speciális ügyekben is segítséget nyújtani, és informál például az összes, érdeklődésre számot tartó tenderről. A British Executive Service Overseas egyike a legkeresettebb szolgáltatásoknak: visszavonult, tapasztalatokban gazdag, magas beosztású menedzserek hajlandók átadni tudásukat magyar vállalkozásoknak, ráadásul tiszteletdíjat nem is kérnek. Az 1991-ben 16 cég által alapított Brit--Magyar Kereskedelmi Kamara mára 170 tagvállalatot számlál, és azon van, hogy minden irányban bővítse tevékenységét.
Tavaly a Magyarországra irányuló brit export értéke 256,8 milliárd, a magyar kivitelé pedig 296 milliárd forint volt. Brit értékelés szerint ez szép eredmény, de nem olyan, amit ne lehetne felülmúlni.