A Pénzügyminisztérium hamarosan az európai uniós előírásoknak megfelelően módosítja a beruházási adókedvezmények szabályait. Új kedvezményt vezetnének be, amit már csak a kormány külön engedélye alapján vehetnének igénybe a cégek. Egyúttal a jelenlegi 3 és 10 milliárd forintos beruházáshoz kötött adókedvezmények szabályai is módosulnak. A cégeknek igyekezniük kell: a jelenlegi rendszert csak azok vehetik igénybe, amelyek 2002. december 31-ig megkezdik a beruházásaikat. Ha ennek eleget tudnak tenni, 2011-ig élhetnek a kedvezményekkel.
Elsőként a tavalyi társasági adóbevalláskor, az 1999-es tevékenységük után érvényesíthették a vállalkozások a beruházási adókedvezményt. Összesen 2,3 milliárd forintot vettek igénybe azok a cégek, amelyek 1999-ben 3 milliárd forint értékű invesztíciót hajtottak végre valamelyik elmaradott térségben -- tájékoztatta a Világgazdaságot Pölöskei Pálné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese. A becslések szerint ebben a kategóriában az idén megháromszorozódhat a várható adókedvezmény összege.
A 10 milliárd forint beruházást végrehajtó cégek a tavalyi adóbevallások szerint 1999-es tevékenységük alapján összesen 3,2 milliárd forint adót spóroltak meg. Az 1 milliárd forint összegű beruházás után is adható kedvezmény. A három típus közül ez bizonyult a legnépszerűbbnek, 1999-ben 15,6 milliárd forint társasági adót engedtek el ez alapján a beruházó vállalatoknak.
A 3 és 10 milliárd forint értékű invesztíció után járó adókedvezménynél további feltétel, hogy a beruházást követő második évtől jelentősen bővíteni kell az alkalmazotti létszámot. A 3 milliárdos beruházásnál 100 fővel, a 10 milliárdost végrehajtóknál pedig 500 fővel kell növelni a foglalkoztatotti létszámot. Tavaly december 31-ig további előírásként az adókedvezményt csak azok a cégek érvényesíthették, amelyek az adott évben az árbevételüket a beruházási érték 5 százalékával megnövelték -- tette hozzá. Az 1 milliárd forint értékű beruházás után járó adókedvezménynél a társasági adó felét "spórolhatja meg a cég". Ám ehhez a termék-előállításból származó árbevételt a beruházási érték 5 százalékával kell növelni. Ha viszont az invesztíció kereskedelmi szálláshelyhez kapcsolódik, akkor az árbevételt 25 százalékkal, de legalább 600 millió forinttal kell megnövelni ahhoz, hogy az adókedvezményt érvényesíthesse a cég. Az 1 milliárdos adókedvezmény jövőre "kifut", legkésőbb 2002-ben lehet igénybe venni.
A beruházási kedvezmény szabályai ez év január 1-jétől módosultak. A változtatás a 3 milliárd forint értékben invesztáló cégeket kedvezően érinti, amennyiben csak termék-előállítással foglalkoznak, és szolgáltatást egyáltalán nem végeznek. Az új szabály szerint ugyanis az adókedvezmény mértékénél már nem kell figyelembe venni, hogy az adott térségből származik-e a termék-előállításból származó árbevétel, míg korábban ez is feltétel volt. Az idén az összes termék-előállításból származó árbevételnek a cég teljes árbevételéhez viszonyított aránya alapján számolják a kedvezmény mértékét. Így egyáltalán nem kell társasági adót fizetni abban az esetben, ha csak termék-előállítással foglalkozik a vállalkozás -- hívta fel a figyelmet a főosztályvezető-helyettes.
Ugyanakkor elsősorban a külföldi cégeket kedvezőtlenül érintheti egy másik új szabály bevezetése. Ez évtől a meghatározott időpontig érvényesíthető adókedvezményeket utoljára abban az adóévben lehet igénybe venni, amelynek utolsó napja a megjelölt naptári évben van. A külföldi cégek egy részénél az üzleti év nem esik egybe a naptárival, ami lerövidítheti az adókedvezmény igénybevételének idejét. Az a cég ugyanis, amelyiknek például az adott év április 1-jétől a következő év március 31-ig tart az üzleti éve, az a 2002-ig érvényesíthető adókedvezményt csak -- 2001. április 1-jétől -- 2002. március 31-ig veheti igénybe. Így 9 hónappal kevesebb ideig élvezheti az adókedvezményt a cég.