A Die Zeit tudósítóinak kérdésére válaszolva Köhler cáfolta, hogy a világgazdaság recesszióba tartana. Mint mondotta, a tavaly szeptemberben az idei globális növekedésre közzétett 4,2 százalékos előrelejzést 3,4-re szállítják le. A világ GDP-je tavaly 4,8 százalékkal lett több az egy évvel korábbinál. Egy a Reuters által idézett másik IMF-tisztviselő még röviddel ezelőtt is 3,5 százalékot jósolt ez évre, és 4 százalékot 2002-re.
Köhler szerint a 2001-es globális GDP-adat semmi drámait nem jelez, mert megfelel az utóbbi évtizedekben tapasztalt átlagnak. Az amerikai konjunktúra romlását annyiban szükséges fejleménynek ítélte, hogy ki kellett váltani egy korrekciót a értékpapírpiacokon tapasztalt túlzások helyreigazítására. A folyamat azonban most gyorsabbnak látszik és messzebb megy, mint korábban vélhető volt.
Köhler ennek ellenére bizakodó volt a kilátásokat illetően, részint mert a fogyasztás és a termelékenységjavulás még mindig történelmi csúcson van, emellett pedig az amerikai társadalom továbbra is jól áll az alkalmazkodási készség tekintetében. Egy kérdésre válaszolva az IMF-vezető kijelentette, hogy teljességgel nem lehet kizárni az USA-ban egy hosszú és mély recesszió veszélyét, ennek valószínűségét azonban 25 százaléknál kevesebbre tette. Mint hangoztatta, az amerikai vállalatok és a fogyasztók súlyos eladósodottsága, az alacsony megtakarítási ráta és a felhalmozott kapacitásfelesleg összességében kezelhető marad.
Európa helyzetét az amerikainál és a Japánban tapasztaltnál jobbnak minősítette, hibáztatta azonban az EU-tagállamokat, amiért nem tettek többet a munkaerőpiac deregulálásáért és a nyugdíjrendszer reformjáért. Japánnal kapcsolatban Köhler is megerősítette az IMF azon álláspontját, hogy fiskális keresletélénkítő csomagtervekkel nem lehet egy stagnálásba süllyedt gazdaságot kimozdítani a holtpontról, és ő is "nem konvencionális" jegybanki likviditásbővítő eljárásokat javasolt.
A válságok megelőzésére alkalmazandó korai előjelző rendszer még nincs a kívánt állapotban -- mondotta az IMF vezetője. Hozzátette azonban, hogy dolgoznak egy a tőkepiaci mozgásokat követő osztály felállításán, amelynek egyik feladata a magántulajdonban lévő pénzügyi intézményekkel való együttműködés megtervezése, új pénzügyi kultúra megteremtése lenne. Az alapnak a jövőben el kell kerülnie a korábbi "túlvállalások" megismétlődését, és attól is óvakodnia kell, hogy a hitelfelvevőktől és a befektetőktől átvegye a kockázatok józan mérlegelésének terheit. Nem szabad abba a hibába sem esnie, hogy a kritikák hatására kivonul a legszegényebb fejlődő országok külgazdasági kapcsolatainak finanszírozásából.