A mostani törvényesítési próbálkozás már a második, a Leonyid Kucsma elnöki rendeletének kiadásával egyidejűleg benyújtott tervezetet annak idején a honatyák nem fogadták el. A fejlesztés mindazonáltal megkezdődött. A tervezett 737 hektáros területből mintegy öt hektáron már működik egy különleges vámterület, s további négy, összesen kilencmillió dollár költségű beruházási tervet hagytak jóvá, amely eddig 1,8 millió dollárt csalogatott oda -- derül ki ukrán sajtójelentésekből.
A kárpátaljai különleges gazdasági övezetet az ungvári és a munkácsi járásban és magán Munkácson kívánják berendezni; ennek érdekében kiépíteni tervezik a Munkács--Csap--Ungvár vasúti csomópontot is. Az övezetben összesen mintegy 1,3 milliárd dollárnyi beruházásra, az első tíz évben 300 millióra számítanak azzal, hogy a telepítendő 60 új vállalat nyolcezer ember foglalkoztatását biztosítaná -- írta az MTI. Az övezeten belül preferált gazdasági tevékenységnek számít a szállítás, a szállítmányozási tevékenység, a vámszolgáltatás, a tranzitszállítmányokkal kapcsolatos ügyintézés, raktározás, osztályozás, csomagolás és pénzügyi tevékenység.
A befektetők a következő kedvezményeket élvezik majd: különleges vámelbánás, 20 százalékos jövedelemadó, külföldiek számára a jelenlegi kulcs kétharmada szerint számított jövedelemadó, mentesség az állami innovációs alapba fizetendő járulék alól, a valutabevételeket nem sújtja beváltási kényszer. A kedvezményes elbánás feltétele a vállalkozói regisztráció, a preferált gazdasági tevékenységek kifejtése, fejlett technológiák alkalmazása.