A számvevőszék tavaly kétezer helyen végzett vizsgálatot, s 42 jelentést írt. Az elnök kedvezőnek ítélte, hogy a költségvetés fejezeti és intézményi beszámolói a valós képet mutatják, a belső ellenőrzés működéséről azonban mások a tapasztalatok. Az ellenőrzés különböző szintjei nem alkotnak zárt rendszert, nem garantálják a költségvetési beszámolók megbízhatóságát.
Az önkormányzatok visszafogott gazdálkodásra kényszerültek, s csak a fejlesztések elmaradása árán tudták megőrizni pénzügyi stabilitásukat -- ismertette a tapasztalatokat. Nem alakult ki a központosított közbeszerzés ellenőrzési rendszere, s nincs e célra alkalmas információs rendszer.
Az ÁSZ fennállása óta 26 feljelentést tett, leggyakrabban a számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés és csalás miatt. Ám az indokolatlan feljelentés morális és anyagi kárt is okoz -- figyelmeztetett Kovács Árpád.
Ha a parlament határozatot hoz, az ÁSZ kész az MTV Rt. gazdálkodásának ellenőrzésére, de ez fél évet venne igénybe, s fontos vizsgálatok halasztásával járna. Kovács Árpád szerint az MTV Rt. jelenlegi helyzete azonnali intézkedést igényel.
A számvevőszék két levelet is küldött a miniszterelnöknek a SAPARD, az uniós előcsatlakozási alap ügyében -- mondta az elnök. Az ÁSZ ugyanis kénytelen volt felfüggeszteni az előakkreditációs ellenőrzést, mivel az agrártárca két év alatt sem volt képes a támogatásokat kifizető intézményrendszer létrehozására. Emiatt eddig 27 milliárd forint támogatástól estünk el.
A számvevőszéki törvény keddi módosítása lehetővé teszi az ÁSZ külföldi munkavállalását. A NATO- és az ENSZ-projektekben való részvétel van napirenden.