A politikai megosztottság és dezorientáltság súlyos tüneteit hozták felszínre a mostani franciaországi helyhatósági választások. Mint a Reuters emlékeztet, a baloldali kormánykoalíció a gazdasági helyzet látványos javulása ellenére szorult vissza országszerte. A jobboldal viszont két fellegvárának -- Párizsnak és Lyonnak -- elvesztésével fizetett a belharcokért és a szűnni nem akaró korrupciós vádakért.
A fővárosban Bertrand Delanoe szocialista szenátor listája 91 képviselői helyet szerzett, így kényelmes többségre tett szert a 163 tagú közgyűlésben. A leköszönő városvezetésben a jobboldalnak 101 képviselője volt a baloldal 62 küldöttével szemben. Párizs -- mint az MTI írja -- magával rántotta a több mint négyszázezer lakosú vidéki erődítményt, Lyont is, ahol Raymond Barre volt miniszterelnök, távozó polgármester helyét nem tudta megőrizni a városban 30 éve kormányzó jobboldali blokk.
A második fordulóra mozgósított jobboldali szavazótábor nemcsak Toulouse-t őrizte meg, de magához ragadott több mint egy tucat jelentős baloldali központot is: Blois-ban Jack Lang oktatatási miniszter, Strasbourgban Catherine Trautmann volt kulturális miniszter szenvedett vereséget. A politikai paletta jobb felére került Orléans, Rouen és Caen is. Avignonban Elisabeth Guigou munkaügyi és szociális miniszterrel, Montbéliard-ban Pierre Moscovici Európa-ügyi miniszterrel közölték a választók, hogy nem kérnek a párizsi kormányhivatalokban székelő polgármestert.
A Reuters szerint az adott erőviszonyok fennmaradása mellett jövőre megbukik a jelenleg kormányzó balodali kormánykoalíció, ennyiben a mostani választás komoly figyelmeztetést jelent Lionel Jospin kormányfő számára. Az ugyancsak jövőre tartandó elnökválasztások előtt viszont Jacques Chirac államfőnek is van gondolkodnivalója, miután az általa támogatott, sokféle posztot látott Philippe Séguin látványosan megbukott a hagyományosan "burzsoá" többségű Párizsban.