Az esetek között összefüggés van, ezeket a háttérben szervezi valaki, akinek nem tetszik, hogy az utóbbi időben javult a szlovák--magyar viszony -- idézi a SME szlovák lap Varga György kassai magyar főkonzult, aki magánvéleményként azt is kifejtette: elfogadhatatlan Ladislav Pittner belügyminiszter beletörődő álláspontja, hogy a választások közeledtével még több ilyen esetre lehet számítani.
"A viták alatt az ellenzék mást sem tett, mint a magyarokat támadta, akik véget vetnek Szlovákia önállóságának, ha a kormánykoalíció enged a követeléseiknek, és az állampolgárok egy része hitt ezeknek a gyűlöletet és félelmet keltő kijelentéseknek" -- nyilatkozta a lapnak Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke. A Pravda elemzője így fogalmaz: "Nemzetiségi kártyákkal játszani a politikában veszélyes felelőtlenség -- néhol még mindig életekkel fizetnek ezért."
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) cáfolja, hogy köze lenne a magyarellenes támadásokhoz. A párt tagjai hazafiak, nem szítanak gyűlöletet, és nem gyaláznak meg emlékműveket, még Petőfiét sem, pedig ő áruló volt -- mondta a SITA hírügynökségnek Anna Malíková pártelnök. Hozzátette: az sem lehetetlen, hogy az MKP rendelte meg ezeket az akciókat, hogy az SNS-t gyanúba keverje.
A Dél-Szlovákiát egy időre Magyarországhoz csatoló "bécsi döntés" óta az elszakadás miatt érzett félelem ma is nagyon valóságos. Ahogy Frantisek Miklosko, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) parlamenti frakcióvezetője mondta a Národná Obrodának: a kormánykoalíció szlovák része ténylegesen tart ettől.
Talán ez a félelem is magyarázza, hogy a belső feszültség túlterjedt a határon is az "Esterházy-esetre" történt szlovák reagálás formájában. A szlovák külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Esterházy János gróf nemrégi budapesti rehabilitálása gyengítheti a bizalmat Szlovákia és Magyarország között. Válasznyilatkozatában a magyar külügyi tárca nem osztotta ezt az aggodalmat -- de ez nem változtat azon, hogy a nyilatkozatváltás megtörtént. A második világháború után a csehszlovák népbíróság által halálra ítélt Esterházy gróf születésének századik évfordulóján Budapesten Mádl Ferenc köztársasági elnök részvételével megtartott emlékünnepségen Bugár Béla és Frantisek Miklosko is emlékérmet kapott.
Egy másik elemző, Alexander Polakovic azt fontolgatja, nincs-e köze ennek a budapesti eseménynek a közelgő magyar választásokhoz? Mivel a Fidesz a szocialistákkal nem akar szövetkezni, Orbán Viktor talán már most kezd a jobboldalon szövetségesek után nézni -- és ott még mindig élnek az ilyen reminiszcenciák.