A kecskeméti önkormányzat 69 és a Démász Rt. 31 százalékos tulajdonában álló Termostar Kft. 10 ezer lakást lát el meleg vízzel és bő 11 ezret távfűtéssel. Miközben a törvény országosan csak 2003 júniusától teszi kötelezővé a hő mérés alapján történő számlázását, Kecskeméten ez már 1997-ben megvalósult -- tájékoztatta a Világgazdaságot Rácz Géza ügyvezető igazgató.
A Termostar kogenerációs -- gázmotoros -- erőműve december óta üzemszerűen működik. Ebben egy robbanómotorban elégetik a gázt, eközben hő- és mechanikai (forgási) energia keletkezik. A hő meleg víz készítésére, illetve fűtésre szolgál, a forgási energiát egy generátor árammá alakítja. A hőt a társaság fogyasztói kapják, az áramot a Démász. A Szultán utcai 200 millió forintos beruházással 1464 kilowatt villamos- és 1576 kulowatt hőenergia-termelő kapacitás jött létre.
2000 decembere óta a gázmotor havi egymillió kilowattóra áramot termelt, a mennyiség tizedét a Termostar használta fel, a többit a Démász átvette 13-14 forintos kilowattóránkénti átlagáron. A hőszolgáltató cég korábban évi 60 millió forintot költött áramra és 440 milliót gázra, az új berendezés azonban nemcsak átstrukturálja a kiadásokat, hanem új bevételi forrás is. Ennek eredményeként sem tavaly, sem az idén nem drágul a fűtés évi légköbméterenként 193,8 forintos alapdíja. Ez az átlagos inflációs rátával számítva legalább 20 százalékos relatív árcsökkenést jelent.