A most közétett hivatalos népszámlálási adatok szerint a spanyol anyanyelvű lakosok száma 2000-ben 35 305 818 volt, árnyalattal kevesebb, mint a nem spanyol ajkú négereké, akiknek a száma 35 383 751. A számok a 2000. április 1-jei helyzetet mutatják.
A részletek a demográfiai jelentésből azt is mutatják az Associated Press szerint, hogy az amerikai népesség összetettebbé vált. A 274,6 milliós lakosság 2,4 százaléka több "fajhoz" tartozónak vallotta magát. A változatosság gyors fokozódása "a nagy sztorink" -- jelentette ki John Long, a statisztikai hivatal népességszámlálási osztályáról.
A spanyol ajkú lakosság száma 1990 óta 57,9 százalékkal nőtt. A feketék gyarapodása 21,1 százalékos volt. Az ázsiai eredetűek 74,3 százalékkal vannak többen, számuk 11,5 millió. A kérdezés során kísérletet sem tettek az illegális bevándorlás megállapítására. A fehér lakosság növekedése sokkal lassabb volt: 5,3 százalékos, számuk 198,2 millió. A spanyol anyanyelvűséget és a faji hovatartozást külön kérdezték, 63 faji kategória szerepelt, szemben az előző népszámlálás 5 kategóriájával.
A magukat több fajhoz tartozónak vallók -- akik 6 826 228-an voltak -- 93 százaléka kettőt nevezett meg. Az "egy vagy több faj" kérdését a mostani népszámlálásnál tették fel először.
A legnépesebb amerikai állam, a 33,9 milliós Kalifornia lett a negyedik, melyben a fehérek kisebbségbe kerültek. Bár még ők alkotják a legnagyobb csoportot, arányuk 47 százalékra csökkent. Ez elsősorban a spanyol ajkúak száma növekedésének köszönhető, a bevándorlás és a magas születésszám révén ma minden harmadik kaliforniai spanyol ajkú -- adta hírül az AP. Az ázsiai népesség száma 40 százalékkal nőtt, míg a feketék aránya változatlanul 7 százalék. A lakosság 13,8 százalékos növekedése azonban csak a 18. legnagyobb ütem az államok között. Ezért Kalifornia csak eggyel több képviselőházi helyet kap a következő választásokon, ami 80 év óta a legkisebb növekedés.
A hivatal szerint a népesség számának nettó alulbecslése körülbelül 1,2 százalék, 3,3 millió fő lehet. Tíz évvel korábban ez a hibahatár 1,6 százalék lehetett.
A népszámlálási eredményeknek politikai jelentésük van. A demokraták azt hangoztatták, a népszámlálást korrekcióval kellett volna végezni, hogy lehetőleg elkerüljék a kisebbségek, szegények és gyermekek számának alulbecslését. A republikánusok ellenzik a nyers számok javítását, mert a "történelemben legakkurátusabb" számlálás szerintük még több hibához vezet. Az alkotmány csak egyszerű számlálást enged meg.
Az egyes államok kormányzói az államok szerinti részletezés alapján módosítják a kongresszusi, állami és helyhatósági választások kerületeinek határát. Az adatok alapján osztják el az államok között az évi 185 milliárd dolláros szövetségi költségvetési hozzájárulást is.