Kelet-Közép-Európa egyik legrangosabb és legismertebb ipari fóruma, az Industria nemzetközi ipari szakkiállítás az idén május 22--25. között várja a kiállítókat és a látogatókat. A rendezvény az ipar nyolc szakágazatában működő cégeknek, vállalkozásoknak kínál üzleti lehetőséget, átfogó nemzetközi áttekintést és szakmai kísérő programokat. A szakkiállítás elsődleges célja a hazai és külföldi beruházásokhoz szükséges kínálat koncentrált megjelenítésének és az üzleti kapcsolatok kiépítésének elősegítése. Erre utal a rendezvény szlogenje is: Industria, ahol az ipar üzletet köt.
Az Industria 2001-en szereplő szakágazatok: elektronika, elektrotechnika, energetika, beszállítóipar, bányászat és kohászat, fluidtechnika, logisztika, könnyűipari gépek. Ezekhez szervesen kapcsolódik a befektetési találkozó, melynek kiállítói között pénzintézetek, befektetési tanácsadó cégek, kamarák, biztosítók, ingatlanforgalmazók szerepelnek.
Az idei Industriára április elejéig hétszázharminc cég -- köztük ötszázkilencven hazai és száznegyven külföldi -- jelentkezett. A kiállítási terület megközelíti a 22 ezer négyzetmétert. A rendezvényen húsz ország -- köztük a vezető ipari, valamint a kelet-közép-európai régió államai -- is jelen lesznek. Nemzetközi kollektív standdal mutatkozik be Cseh-, Franciaország, India, Kína, Nagy-Britannia, Lengyel-, Németország (Bajor- és Szászország), Románia, Oroszország.
Az Industria kísérő rendezvényeinek összeállításában jelentős szerepet kapnak az egyes ágazatok tudományos és szakmai szervezetei, az Industria szervezőgárdájának partnerei. A konferenciák május 22-én kezdődnek, s nyolc témában lesz előadás. A tervezett témák: Jelen és jövő a befektetési piacokon, A harmadik évezred elektronikai kihívásai, Bányászat és kohászat az ezredfordulón, A földgáz szerepe energiaellátásunk jövőjében, Beszállítói fórum, Az EU-csatlakozás logisztikai háttere, Versenyképes termékfejlesztési konferencia, A magyar energiarendszer aktuális problémái, feladatai, A Nemzeti Minőségi Díj pályázatra való felkészülés követelményei.
Az idén ismét kiosztják az Industria nagydíjait. A pályázati rendszert tavaly módosították, eszerint új elemként műszaki szolgáltatásokkal is lehet indulni a díjakért. Az elbírálás főbb szempontjai közé -- 2001-ben is -- a műszaki-gazdasági érték, újszerűség, a termék piaci bevezetésével elérhető gazdasági előnyök tartoznak.