"Nem látunk hatékony lépéseket az igazságügyben, a közigazgatásban pedig a reformok rendkívül lassúak" -- mondotta Valentin Zlatev, az orosz Lukoil bulgáriai olajfinomítójának vezérigazgatója. Egyetért vele John Munnery, a külföldi befektetők egyesületének elnöke -- jelenti a Reuters.
Szerinte minden befektetőn segítene a közigazgatás "áramvonalasítása". A külföldi vállalatok bolgár vezetői nagyon jól dolgoznak, de a bíróságok nem tartanak velük lépést -- mondta Munnery. Sokan úgy vélik, hogy a macedóniai válság nem érinti közvetlenül a bulgáriai befektetőket, akik bíznak a balkáni országban. "Bulgária a legjobb hely a befektetések számára Délkelet-Európában" -- mondta.
A nagymértékű bürokrácia, az egymásnak ellentmondó törvények, a korrupció, a lassú reformok és a regionális válságok következtében a külföldi befektetések szintje Kelet-Európában a legalacsonyabbak közé tartozik Bulgáriában. 1992-től 2000-ig mindösze négymilliárd dollár tőke áramlott be.
Dicsérte Bulgáriát nemrég közzétett jelentésében a Nemzetközi Valutaalap, de egyúttal felszólította az országot, csökkentse a bürokráciát és a korrupciót. Attól is óvta a kormányt, hogy túl sokat költekezzen a június 17-ére kitűzött választások előtt.
E választásokon részt akar venni II. Simeon volt király is a Szász--Coburg--Gotha--Koháry-házból, aki gyermekként elhagyta az országot a kommunista hatalomátvételkor, de nem mondott le. Ma 64 éves nemzetközi üzletember, és bejelentette: mozgalmat szervez, amely a volt király népszerűsége következtében a kisebb pártokkal együtt a Financial Times szerint alternatíva lehet a választásokon a kormányzó koalícióval és a szocialista ellenzékkel szemben. A király a mozgalom bejelentésével együtt egységre szólított fel, magasabb életszínvonalat és korrupcióellenes harcot ígért. A monarchia viszaállításáról nem beszélt, de mozgalmának neve erre utal: "nemzeti mozgalom II. Simeon királyért".